Državi prijeti plaćanje penala Blagoti Radoviću

Država može opet biti na gubitku zbog obeštećenja Zetagradnji jer na vrijeme nije oslobodila zemljište stare fabrike cigareta
91 pregleda 6 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2013. 19:48h

Oko 170 radnika Duvanskog kombinata Podgorica će odlučiti o daljim potezima, jer ima nezadovoljnih ponuđenim otpremninama od 6.000 do 15.000 eura, odnosno prosječno od oko 12.000, koje bi stečajna uprava trebalo da isplati prekobrojnima iz stečajne mase fabrike.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović juče je, uoči zaključenja transakcije sa investitorom za Novi duvanski kombinat (NDKP) koji će proizvoditi cigarete u starom DKP-u do izgradnje fabrike, razgovarao sa predstavnicima Duvanskog kombinata u stečaju i radnika. Oprema stare fabrike je već preuzeta i proknjižena Novom duvanskom, koji je kupio konzorcijum više firmi.

Sastanku su prisustvovali direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović, stečajni upravnik Veselin Raičević, predstavnici menadžmenta i Sindikata radnika DKP-a.

“Očekujemo da u prvoj godini neće biti viška radnika više od 10 odsto u odnosu na oko 170 zaposlenih koji sada rade u DKP-u”, rekao je “Vijestima” nakon sastanka Vujović.

Predstavnici Vlade i Ministarstva poljoprivrede danas bi trebalo da potpišu ugovor o kupoprodaji paketa akcija NDKP-a konzorcijumu kompanija Primat iz Užica, Partner company iz Danilovgrada i Jaz express iz Budve po cijeni od 7,1 miliona eura.

Zbog dosadašnja tri neuspješna tendera za privatizaciju Novog duvanskog probijeni su svi rokovi za preseljenje opreme sa lokacije starog DKP-a koju je sa nekretninama prije dvije godine kupila Zetagradnja, privatna kompanija biznismena Blagote Radovića.

Krajnji rok za preseljenje bio je mart ove godine. Prema ugovoru o kupoprodaji nepokretnosti iz stečajne mase, DKP i država kao vlasnik imaju obavezu da, prema riječima Vujovića, Zetagradnji sada isplaćuju mjesečnu nadoknadu na ime penala u iznosu od oko 98.000 eura.

Radović juče nije mogao potvrditi da li se radi o tom iznosu.

„Mislim da se radi o oko 50.000 eura mjesečno, a da pravu vrijednost tek vještak treba da utvrdi. Pozvali su me juče iz Tenderske komisije na prvi sastanak u četvrtak“, rekao je vlasnik Zetagradnje.

Vujović nije isključio mogućnost da će stečajna uprava i upravnik Raičević ostati u sjedištu starog DKP-u još godinu do okončanja stečajnog postupka, odnosno, izgradnje fabrike Novog duvanskog. I prema ugovoru sa novim investitorom, biće predviđeno da proizvode cigarete u DKP-u do izgradnje fabrike, koja bi trebalo da bude završena do jula naredne godine.

Jedini ponuđač za kupovinu akcija Novog duvanskog najavio je ulaganja od 9,4 miliona eura za izgradnju fabrike, za novu opremu 1,5 milion.

Većinski vlasnik Novog duvanskog - Vlada trebalo bi u roku do 50 dana, kako je predviđeno kupoprodajnim ugovorom za uplatu cijene, da inkasira oko 70 odsto navedenog iznosa, a Opština Podgorica oko 30 odsto.

Jedini ponuđač za kupovinu akcija Novog duvanskog najavio je ulaganja od 9,4 miliona eura za izgradnju fabrike, za novu opremu 1,5 milion

“Očekujemo da će kupoprodajna cijena biti uplaćena ranije, u roku od oko 30 dana“, istakao je Vujović.

On je ponovio da je najveća zaštita za državu sadržana u kupoprodajnom ugovoru jer je investitor obavezan da u roku od 12 mjeseci izgradi novu fabriku, a u suprotnom će biri raskinut bez vraćanja iznosa koji uplati za akcije.

Kupac Novog duvanskog ne ferma stečajnu upravu DKP-a

Kupci Novog duvanskog, koji je bio u vlasništvu Vlade i Opštine Podgorica, dobili su prije nekoliko sedmica kancelariju u sjedištu stare fabrike, a nekoliko dana vode glavnu riječ uprkos stečajnoj upravi koja je pod ingerencijom Privrednog suda.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, pojedinim menadžerima DKP-a potencijalni kupac NDKP je, u međuvremenu, zabranio ulazak u sjedište stare fabrike iako formalno još nije postao vlasnik opreme koja se u njoj koristi. “Ako je to tačno, to nisu mogli”, rekao je Vujović.

Prema informacijama “Vijesti”, pojedini predstavnici potencijalnog kupca Novog duvanskog juče su, tokom razgovora sa predstavnicima radnika i menadžmenta DKP-a, navodno “mahali sveskom u kojoj se nalaze podaci o tome ko je sve godinama unazad krao iz DKP-a”.

Bonus video: