Poništen tender Pobjede od 950 hiljada

Državna komisija proglasila nezakonitom nabavku papira za izdavačko preduzeće
89 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 20:17h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, zbog bitne povrede zakona, poništila je, u cjelosti, tender državnog izdavačkog preduzeća Pobjeda u vezi sa nabavkom novinske roto hartije za period od godinu.

Naručilac sporne nabavke je 15. maja donio, ocijenila je Komisija, nezakonitu odluku da ovaj posao dodijeli slovenačkoj firmi “Chargonet” Kraško koja je bila spremna da isporuči traženi novinski papir za 950 hiljada eura.

Državna komisija je utvrdila, međutim, da su u postupku ove nabavke povrijeđeni članovi Zakona o javnim nabavke (ZJN) 49, 57, 63, 84 i 103, kao i bitna povreda člana 134.

Komisija je utvrdila da službenik za javne nabavke, predsjedavajući i članovi Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda nijesu blagovremeno potpisali izjavu o nepostojanju sukoba interesa čime su prekršili ZJN.

Utvrđeno je i da tenderska dokumentacija „ne sadrži podatak o izvoru finansiranja“, kao i da pozivom za javno nadmetanje nije predviđeno da ponuđač bude u obavezi da prije potpisivanja ugovora dostavi garanciju. Konstatovano je i da je pozivom, u odnosu na ponuđenu cijenu, predviđeno samo da ona bude iskazana po toni papira u eurima, a ne za ukupan iznos kako je traženo zakonom.

Slovenačka firma jedina se javila na ovaj tender i ponudila je cijenu od 552 eura po toni roto papira, sa popustom od tri odsto za avansno plaćanje što iznosi 535,44 eura po toni.

Komisija je usvojila i žalbu Štamparije Obod iz Cetinja i zbog bitnih povreda zakona poništila postupak nabavke štampanih obrazaca za godišnje potrebe Kliničkog centra Crne Gore (KC).

Slovenačka firma jedina se javila na ovaj tender i ponudila je cijenu od 552 eura po toni roto papira

Komisija je navela da je KC bio dužan „da odredi količinu robe koja je predmet nabavke kako bi ponuđači mogli da sačine i podnesu ispravnu ponudu”, a što nije učinjeno ni tenderskom dokumentacijom ni pojašnjenjima. Navedeni propust, kako je utvrđeno, mogao je da dovede „do diskriminacije ponuđača“.

MUP nelegalno mijenjao mercedes za megan

Državna komisija je po službenoj dužnosti poništila, zbog bitne povrede Zakona, šoping nabavku motornog vozila, zamjenom staro za novo uz doplatu, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Naručilac sporne nabavke prethodno je kao najpovoljniju ponudu na ovom nadmetanju izabrao ponudu firme “Alliance” iz Podgorice, a ponudu firme Auto Čačak iz Podgorice ocijenio kao neispravnu. Komisija je utvrdila da je iz Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača nejasno, kao i da se nije moglo utvrditi na osnovu kojih činjenica i dokaza je ponuda “Alliance” ocijenjena kao ispravna u pogledu ponuđene cijene, obračunatog i iskazanog PDV-a.

Ova firma ponudila je novo vozilo marke reno megan “authentique” po cijeni od 15.252 eura sa PDV-om bez carine. Cijena havarisanog mercedesa koji se mijenja iznosila je 2.772 eura sa PDV-om. MUP je trebalo prema dostavljenoj ponudi za novo vozilo da doplati 12.480 eura sa uračunatim PDV-om bez carine.

Galerija

Bonus video: