Šabović protiv, Nimanbegu možda uzdržan, skupljeno preko 7.000 potpisa

"Za jedan dan smo prešli minimum propisan Ustavom. Računamo da će danas biti 12.000", poručili su iz MANS-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 09:42h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora prikupila je preko 7.000 potpisa građana za incijativu kojom će tražiti od poslanika da ne glasaju za povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto, što je Vladin zahtjev. To znači, poručeno je iz MANS-a, da smo samo za jedan dan prešli minimum propisan Ustavom. Računaju da će danas biti 12.000.

Incijativa će poslanicima biti uručena danas za kada je zakazan početak nove sjednice na kojoj je treća tačka dnevnog reda sporni predlog zakona. Kolegijum predsjednika Skupštine prije plenuma utvrdiće vremenski okvir za rad sjednice za koju su predviđene 24 tačke, kada će se znati hoće li se danas izjašnjavati o PDV-u. MANS je saopštio da su za akciju prikupljanja potpisa dobili podršku sindikata, NVO sektora, kao i poslanika opozicije i vlasti.

Evo gdje sve možete potpisati peticiju protiv povećanja PDV-a >>>

Objasnili su da su poslanci spremni da potpišu zajednički amandman kojim se traži zadržavanje stope PDV-a od 17 odsto.Na Odboru za ekonomiju novi Vladin namet podržali su predstavnici vladajuće DPS-SDP koalicije i manjinskih stranaka, dok su protiv bili poslanci opozicionih SNP-a, Pozitivne i Fronta. Ko je od poslanika vlasti dao podršku MANS-u izvršni direktor te NVO Vanja Ćalović juče nije mogla da odgovori.

„Biće prilike sjutra da imate više informacija o tome. Od toga zavisi da li će biti PDV-a na dnevnom redu. Sjutra ćete imati punu informaciju jer imamo nekoliko poslanika, i iz vlasti, koji su spremni da podnesu zajednički amandman kojim se traži da ostane sadašnja stopa. Imamo najave poslanika iz manjinskih partija da će dati neke druge amandmane vezane za eventualno korišćenje tog novca ako to bude usvojeno u šta mi sumnjamo“, kazala je Ćalović na Trgu Republike gdje se mogla potpisivati peticija.

Ćalović: Sakupićemo duplo više potpisa nego što je potrebno >>>

Vlada očekuje 36 miliona eura od povećanja PDV-a. Nulta i niža stopa od sedam odsto na osnovne životne namirnice ostaće nepromijenjene.Ćalović je istakla da će masovnim potpisima poslati jasnu poruka poslanicima da ne glasaju za povećanje PDV-a.

„Poslaćemo poruku da bez obzira za koga glasaju građani u jednom smo isti. Svi plaćamo dugove tajkuna, Kombinata aluminijuma i drugih pojedinaca koji štete državu zahvaljujući monopolskim pozicijama“, rekla je Ćalović, dodajući da podršku imaju i od malog i srednjeg biznisa.

SNP je amandmanski djelovala da se ne poveća PDV na 19 odsto. Oni su objasnili da „ako se naplati 10 odsto poreskog duga, to je prihod na nivou koji se očekuje od povećanje PDV-a”, a skoro 84 miliona se odnosi na neneplaćeni PDV.

Šabović, protiv, FORCA možda uzdržana

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović kazao je “Vijestima” da će glasati protiv povećanja PDV-a i da za to “ima 179 razloga”.

“Jedan od najjačih je to što ne mogu da glasam da se narodu poveća još dodatni namet zbog nečije očigledne korupcije ili ogromnog neznanja”, rekao je Šabović.

Upravo je predsjednik SDP-a i Skupštine Ranko Krivokapić kazao da je loša privatizacija KAP-a posljedica korupcije ili neznanja. Šabović je naveo da ne zna kako će glasati ostalih šest poslanika SDP-a.

“Njihov stav ne znam, nisam danas bio u Podgorici”, saopštio je Šabović.

Opozicija u Skupštini ima 36 poslanika, vladajući DPS, SDP, Liberalna i manjiske partije imaju 45 poslanika.

Prema tome, potrebno je da namjanje pet poslanika vladajuće koalicije ne dođe kada se bude glasalo o povećanju PDV-a, glasaju protiv ili budu uzdržani i izmjene ne mogu biti usvojene. Još jedan o poslanika koji moguće da neće glasati za uvećanje poreza je predstavnik Force Genci Nimanbegu.

On je kazao da će danas, nakon sjednice predsjedništva, obavjestiti javnost o stavu koji su zauzeli. “Ja sam suzdržan, mislim da će u ovom trenutku povećanje PDV-a donijeti prihode budžetu ali zbog prevelikih drugih neusklađenosti ta odluka nije odmjerena”, rekao je on i dodao da očekuje da će biti ili suzdržan ili da će glasati za ako predsjedništvo tako odluči.

Galerija

Bonus video: