Evo gdje sve možete potpisati peticiju protiv povećanja PDV-a

Iz MANS-a su kazali da je akciju podržao veliki broj sindikata i nevladinih organizacija
4 komentar(a)
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2013. 18:51h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u saradnji sa Sindikatom prosvjete i nekoliko nevladinih organizacija, od ponedjeljka će početi prikupljanje potpisa građana kako bi preko Skupštine pokušali da spriječe donošenje izmjena zakona kojim će se povećati porez na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto.

Predstavnici MANS-a pozvali su poslanike svih partija da odbiju uvođenje takozvanog poreza za Kombinat aluminijuma (KAP) i podnesu zajednički amandman na predlog Vlade, kojim će pokazati da im je interes građana iznad partijskih i ličnih.Iz MANS-a su kazali da je akciju podržao veliki broj sindikata i nevladinih organizacija, dok su podnošenje zajedničkog amandmana najavili poslanici opozicionih partija, ali i iz vladajuće koalicije."Mnogi poslanici opozicije, ali i iz vladajuće koalicije već su najavili da su spremni da potpišu zajednički amandman kojim se traži zadržavanje postojeće stope PDV-a od 17 odsto. Taj amandman će biti podnijet u utorak, ukoliko predložene izmjene Zakona o PDV-u dobiju većinu dovoljnu da budu stavljen na dnevni red", objasnili su iz MANS-a.Oni smatraju da podnošenje amandmana samo jedne partije predstavlja pokušaj politizacije inicijative svih građana, zarad sticanja jeftinih političkih poena. "To je posebno očigledno jer su ti amandmani podnijeti na dan kada je najavljeno da će početi potpisivanje zahtjeva poslanicima, iako je famozni zakon o PDV-u već danima u Skupštini. Poznato je i da su jednopartijske inicijative uvijek bile osuđene na propast ili su bile predmet besprizorne trgovine sa vlašću", navodi se u saopštenju. Akciju su pored MANS-a podržale i NVO Sigurna ženska kuća, Grin houm /Green Home/, Ozon, Anima, Udruženje Roditelji i Mogul, kao i veliki broj sindikata iz čitave države.

Peticiju možete potpisati online, ali i na sljedećim lokacijama:

Podgorica:

Trg Republike – od 09 do 21;

Ulica Slobode – (kod bivše knjižare Kultura) - od 09 do 21;

Gintaš – od 9 do 13;

Ulica Moskovska (preko puta bivše Male pijace) – od 9 do 14;

KBC – od 13:30 do 15:30;

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog (kod pekare Inpek) - od 17 do 21;

Kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog – od 17 do 21;

Tuzi, centar – od 16:30 do 19;

Nikšić: Gradski trg od 9 do 17; Danilovgrad: Gradski trg od 8 do 11; Cetinje: Gradski trg od 12 do 17;

Herceg Novi: Gradski trg od 9 do 17; Tivat: Trg Magnolija od 13 do 17; Kotor: Ispred kapije Starog grada od 9 časova;

Budva: Trg ispred Starog grada od 9 do 12; Bar: Trg ispred robne kuće od 9 do 17; Ulcinj: Pristan od 9 do 14;

Kolašin: Gradski trg od 10 do 14 i uveče od 19 do 22; Mojkovac: Gradski trg od 10 do 15; Berane: Glavna ulica od 9 do 14;

Bijelo Polje: Gradski trg od 9 do 17; Pljevlja: Ispred hotela Pljevlja Od 11 do 15 i uveče od 18 časova; Rožaje: Ispred Centra za kulturu od 10 do 14; Andrijevica: Kod hotela od 8 časova.

Bonus video: