Članovi Vlade iz SDP-a izuzeli mišljenje

Upitan zašto je DPS tek sada prihvatio stečaj, Lazović je odgovorio da je to pitanje za njih
17 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2013. 18:01h

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazović ocijenio je da je trebalo ranije pokrenuti stečaj u Kombinatu aluminijuma “da bi sada imali manje štete”.

On je “Vijestima” potvrdio da su se članovi Vlade iz SDP-a preksinoć na sjednici izvršne vlasti izjasnili o stečaju tako što su “izuzeli mišljenje”.

Upitan zašto su se tako izjasnili kada je SDP bio za stečaj, Lazović je odgovorio da je to odgovoreno iz partije. Na pitanje da li je za SDP prihvatljivo to što će se, osim kredita KAP-a, na poreske obveznike preliti i oko 44 miliona eura duga Kombinata za struju, Lazović je odgovorio: “ Nije prihvatljivo da dug za struju platimo iz budžeta”. Upitan zašto je DPS tek sada prihvatio stečaj, Lazović je odgovorio da je to pitanje za njih.

Stečaj će građane koštati 250 miliona

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocijenio je da uvođenje stečaja u KAP znači da će oko 105 miliona eura garancija kod VTB i OTP banke odmah i u cjelosti doći na naplatu.

“Rukovodstvo EPCG nam je jasno prezentiralo stav A2A da EPCG neće nastaviti isporuku električne enrgije KAP-u ukoliko dođe do stečaja, jer tada ulaze u zonu rizika da neće naplatiti dug od preko 60 miliona koji KAP ima prema EPCG. Za očekivati je da ova marionetska Vlada prihvati da iz budžeta izmiri i dug prema EPCG, kao i najmanje osam miliona za ukradenu struju iz evropske interkonekcije”, smatra Medojević.

On je procijenio da će “uvođenje stečaja u KAP koštati poreske obveznike najmanje 250 miliona eura”, a taj novac, kako smatra “najvjerovatnije su podijelili Đukanović i Deripaska”. Ponovio je da se DF zalaže da se sprovede istraga o pljački i korupciji, jer se “neće nikom dati toliko ako nemaš lični interes”. Zbog toga, dodao je on, DF osnovano sumnja da je “Đukanović teško zloupotrijebio funkciju predsjednika Vlade i izvršio protivzakoniti uticaj na Vladu, EPCG, CGES, policiju, tužilaštvo da se omogući brutalna pljačka građana i države”.

Bojanić: Neka partneri DPS-a glasaju protiv Vlade

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić ocijenio je sinoć da je situacija sa KAP-om vjerovatno put u likvidaciju, koja će izazvati probleme za državni budžet.

On je poručio da nemaju ništa protiv da Vlada mijenja mišljenje o sposobnosti nekog svog ministra ili saradnika, ali imaju kada to radi po pitanju najvažnijeg ekonomskog problema u državi.

“Tu se ponaša kao slon u staklenoj radnji - tromo, nespretno i ruši sve oko sebe”, ocijenio je Bojanić.

On je poručio da je ovo prilika da poslanici iz partija manjih koalicionih partnera u vlasti pređu sa riječi na djela i glasaju protiv ove pogubne ekonomske politike kada se na dnevnom redu nađe pitanje povjerenja Vladi.

“ U protivnom, neka svakome bude jasno da prihvataju ulogu svjesnog saučesnika u procesima daljeg ekonomskog urušavanja države”, rekao je Bojanić.

On je podsjetio da je Vladi prvo trebalo više od godinu da odgovori na zaključke od februara 2012, pa je ”nespretno pokušala da podmetne Skupštini na odobrenje štetni dogovor sa CEAC-om, a sada pravi štetu na sve strane - građanima, EPCG, CGES, Montenegrobonusu, RAE, evropskoj energetskoj zajednici, pa i zaposlenima zbog kojih je ovo navodno sve i radila”.

Zakasnili su, da vidimo kako misle to da urade

Poslanik SDP-a Damir Šehović je ocijenio da je odlaganje neminovnosti i naknadna pamet Ministarstva ekonomije plaćena desetinama miliona eura novca građana i još skupljom međunarodnom blamažom.

”Kako su do sada potrošili ne samo dragocjeno vrijeme, nego i značajan dio kredibiliteta za rješavanje problema koji su sami izazvali, ostaje da vidimo na koji način su planirali da stečaj sprovedu. Nakon toga će SDP zauzeti konačan stav o najnovijoj prilično zakašnjeloj odluci”, saopštio je Šehović.

On je istakao da je SDP na vrijeme upozoravao da je stečaj potreban uslov za rješavanje agonije u koju je KAP zapao, da je to najbrži način za raskid ugovora sa CEAC-om, a istovremeno i najefikasniji metod za oslobađanje kompanije od par stotina miliona eura dugova. On smatra da predlog tada “nije prihvaćen isključivo zbog demagoških razloga, a Crna Gora je zbog toga izgubila ne samo dragocjeno vrijeme, nego i novih par desetina miliona eura koje je CEAC od tada potrošio”.

”Sada kada su potrošili sve moguće izgovore zbog kojih navodno ne mogu raskinuti ugovor sa CEAC-om, shvataju da je stečaj rješenje, a ne problem kako su koliko do juče tvrdili, zaboravljajući pri tom da je danas mnogo teže sprovesti sam postupak stečaja nego onda kada smo mi to predlagali, smatra Šehović.

Damjanović: Naknadna pamet sad nas košta

U SNP -u su kazali da pobornici stečaja treba da odgovore na pitanje da li se budžet zaštitio od trenutnog pada garancija i kako će se sada naplatiti dug za struju.

„KAP neće biti u stanju da plati dug ukoliko stečaj bude vodio gašenju. Najnoviji potez je način da se raskine ugovor sa CEAC-om, ali ne najefikasnije i najjeftinije. SNP je prije više od godinu govorio da je stečaj varijanta, a tada nijesmo imali pad garancija od 25 miliona eura i nagomilani dug za struju od oko 50 miliona. Naknadna pamet sad nas košta”, ocijenio je poslanik SNP -a Aleksandar Damjanović.

On je dodao da je uvođenje stečaja trebalo da prati politički dogovor da li će se nastaviti sa proizvodnjom u fabrici.

„Bojim se da će cijena koju će građani platiti kroz budžet biti neproporcionalna svemu onom što stečaj donosi“, naglasio je Damjanović.

Bonus video: