Ivanović: Cilj Vlade je proizvodnja duvana

“Namjeravamo da uvežemo proizvodnju i preradu, oporavak proizvodnje duvana je važan za veliki broj porodica"
11 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko Belojević
Petar Ivanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.06.2013. 16:01h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović najavio je da će sljedeće sedmice potpisati ugovor o privatizaciji i dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata Podgorica.

Ivanović je danas na pres konferenciji rekao da je cilj njegovog resora i Vlade da “oporavi proizvodnju duvana”.

“Namjeravamo da uvežemo proizvodnju i preradu, oporavak proizvodnje duvana je važan za veliki broj porodica, koje prema našem saznanjia, nameravaju da se vrate proizvodnji koja je kod njih bila tradicija,” rekao je ministar.

Pregovori o privatizaciji ili djelimičnoj dokapitalizaciji kroz izgradnju fabrike počeli su sredinom maja. Tenderska komisija je pregovarala sa konzorcijumom, koji čine danilovgradska Partner kompani, užički Primat i budvanski Jaz Ekspres, jer su oni jedini dostavili ponudu na tender.

Ivanović je objasnio da će “izgranja novog DKP imati snažne socijalne i razvojne konsekvence”, kao i da očekuje povećane izvoznog salda Crne Gore.

On je rekao i da je ukupan dug starog DKP koji je u stečaju 37,8 miliona eura, od čega je većina (30 miliona) dug prema državi na ime neizmirenih poreza i akciza.

“Stečajni upravnik je prodao dio imovine za 13,2 miliona, kupac je bila Zetagradnja”, rekao je on, navodeći da je to preduzeće dalo polovnu novca.

Ivanović je rekao i da povećanje poreza nije dobar put za rješavanje ekonomskih problema, ali da je “ponekad potrebno povući neke nepopularne poteze kako bi se kratkoročno riješio problem”.

On je najavio da će država pokušati na neki način da pomogne veću proizviodnju žitarica, maslina i meda, ali da to svakako neće btii davanjem novca iz budžeta.

Bonus video: