Agrokor preuzeo većinski paket Merkatora

"Ovo povezivanje ide u korist kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca i ostalih i njime će nastati najveća maloprodajna kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi"
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 08:44h

Kompanija "Agrokor" danas je u Ljubljani potpisala Ugovor o kupoprodaji 53,12 odsto dionica Poslovnog sistema Merkator d.d. sa vlasničkim Konzorcijumom od 12 prodavaca, za koje je platila 240 miliona eura.

Kompanija "Agrokor" je saopštila da će realizacijom Ugovora, zajedno sa "Merkatorom", ostvarivati godišnje prihode od sedam milijardi eura, kao i da će zapošljavati 60.000 ljudi.

"Agrokor" će za dionicu "Merkatora" platiti 120 eura, pod uslovima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 miliona eura za 53,12 odsto dionica "Merkatora", odnosno 452 miliona eura za stoprocentni udio u kompaniji.

"Ovo povezivanje ide u korist kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca i ostalih i njime će nastati najveća maloprodajna kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi", navodi se u sopštenju.

Prilikom potpisivanja Ugovora, predsjednik "Agrokor" koncerna Ivica Todorić rekao je da je "Agrokoru" pružena prilika da zajedno sa "Merkatorom" podigne produktivnost poslovanja, očuva zaposlenost i unaprijedi konkurentnost u regionu i šire, na tržištu EU.

"Ovom odlukom najuticajniji poslovni ljudi regiona pokazali su da u potencijalu koji se stvara spajanjem ove dvije kompanije vide zamah budućeg privrednog rasta i uvjeren sam da će to biti odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku, nego i za cio region“, rekao je Todorić.

Dovršetak transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restruktuiranju "Merkatorovog" duga i drugim ugovorenim uslovima. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ovoj godini. Poslije toga, "Agrokor" će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obaveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice.

Galerija

Bonus video: