Država traži stečaj u KAP-u zbog dospjelog potraživanja od 24,4 miliona

Veselin Perišić će imati zadatak da zaštiti imovinu i kontroliše tokove plaćanja sve do konačne odluke Privrednog suda hoće li stečajni postupak biti pokrenut ili ne
57 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2013. 15:09h

Ministarstvo finansija podnijelo je zahtjev za pokretanje stečaja u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), saznaju "Vijesti", a Privredni sud već je imenovao Veselina Perišića za privremenog stečajnog upravnika kako bi se zaštitila imovina i kontrolisali tokovi plaćanja sve do konačne odluke Suda hoće li stečajni postupak biti pokrenut ili ne.

Privredni sud odmah je danas donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka za utvrđivanje razloga za pokretanje stečajnog postupka nad Kombinatom. Ročište je zakazano za 16. jul.

Veselin Perišić je ranije vodio stečajni postupak i u slučaju Željezare. Ministarstvo finansija podnijelo je zahtjev za pokretanje stečaja zbog neizmirenih a dospjelih potraživanja u iznosu od 24,42 miliona eura.

Predstavnik države u Odboru direktora KAP-a Nebojsa Dožić zakazao je hitnu konferenciju za novinare, koja će biti održana u upravnoj zgradi Kombinata. Na konferenciji će govoriti i Veselin Perišić.

Ministar finansija Radoje Žugić danas ranije je kazao da je to opcija koju Vlada razmatra te da bi se državne garancije, koje bi se automatski aktivirale, pokušale podmiriti u ratama.

On je novinarima u pauzi regionalnog samita ministara finansija i guvernera centralnih banaka u Budvi kazao da su sva ministarstva uključena u rješavanje problema u KAP-u, što je i zaključak Vlade nakon sinoćnje sjednice.

Žugić je procijenio da bi država u slučaju stečaja u KAP-u morala da plati dug za struju, zbog čega će morati da se radi rebalans budžeta, s obzirom da ta obaveza od oko 40 miliona eura nije predviđena ovogodišnjim planom za državnu kasu.

O mogućnosti uvođenja stečaja, "Vijesti" su pisale i ranije, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti.

Bonus video: