Pokreće se peticija protiv povećanja PDV-a

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala na konferenciji za novinare da će tokom vikenda saopštiti na kojim mjestima u svim crnogorskim gradovima će moći da se potpisuje peticija
32 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 11:54h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u saradnji sa Sindikatom prosvjete i nekoliko nevladinih organizacija, od ponedjeljka će početi prikupljanje potpisa građana kako bi preko Skupštine pokušali da spriječe donošenje izmjena zakona kojim će se povećati porez na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala na konferenciji za novinare da će tokom vikenda saopštiti na kojim mjestima u svim crnogorskim gradovima će moći da se potpisuje peticija.

Zbog interesovanja građana, kako je rekla, izuzetak će biti Rožaje gdje će potpisivanje početi sjutra.

"Ovo je porez za KAP i tajkune, a ne za izgradnju Crne Gore, novih škola, puteva i bolnice. To je porez kojim treba da napunimo džepove nekih tajkuna koji su vrlo dobro zaradili od Crne Gore i njenih građana", navela je Ćalović.

Video: Zoran Bojović

Ona je kazala da očekuju da će skupiti makar 12 hiljada potpisa, odnosno duplo više nego što se traži Ustavom."Vidimo da niko u državi nema bilo kakvu ozbiljnu strategiju kada je KAP u pitanju, osim da od nas građana uzme koliko god više može, a to pokrije nekom demagoškom pričom o ekonomskom razvoju kojeg nema ni u perspektivi", poručila je Ćalović. Ona je dodala da je to udar na malu i srednju privredu, porodične firme koje pošteno žive od svog rada, održavaju zemlju i plaćaju poreze, dok monopolističke fimre ne izmiruju svoje obaveze."Dosta je zavlačenja ruke u džep građana", poručila je Ćalović.

Prevršena svaka mjeraPredstavnik Sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević, kazao je da povećanje PDV-a predstavlja još jedan namet, uz krizni porez, "euro po euro" i smatra da će izmjene i dopune tog zakona dovesti do potpunog urušavanja socijalnog statusa, odnosno životnog standarda svih građana."Prevršena je svaka mjera, jer znamo da ovo što oni rade nije ona prava ekonomska politika koju treba da vode, već namirivanje dugova loših i pljačkaških privatizacija u Crnoj Gori", smatra Pavićević.Predstavnik Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, kazala je da su žene koje se obraćaju za pomoć toj NVO, suočene sa ekonomskom nestabilnošću.

"To su strašne priče koje čujete na terenu, kada ne možete da date djetetu doručak. Na to je sada dodato nešto novo, a narod ponovo ćuti, što je zabrinjavajuće", poručila je Raičević.Ona je podsjetila da je u Turskoj okidač za proteste građana bilo jedno drvo, a u Bosni i Hercegovini jedinstveni matični broj građanina. Raičević je pitala šta je u Crnoj Gori okidač."PDV izgleda nije, a on može dodatno da osiromaši građane", dodala je Raičević.Predstavnik NVO Grin houma, Jelena Marojević, kazala je da je floskula da je Crna Gora ekološka država."Sve što se radi na terenu i sve političke odluke koje se donose ne idu u prilog toj priči. Niko životnu sredinu ne tretira kao ekonomski resurs, koji samo uz pravilnu i održivu eksploataciju može da donese koristi i benefite", ocijenila je Marojević.Biljana Kecojević iz NVO Ozon, smatra da novo pogoršanje standarda Crne Gore podstiče imovinsku nejednakost, društveni jaz i obrnut sistem vrijednosti."Ekološka svijest građana sve više nazaduje, pa se sve teže borimo sa zaštitom životne sredine i vandalskim postupcima sa kojima se stalno suočavamo", rekla je Kecojević.Predstavnica kotorske NVO Anima, Ervina Dabižinović, podržala je akciju jer se protivi uvođenju PDV-a."Apelujem na poslanike u Skupštini da će biti odgovorni, po ko zna koji put, da sklapaju političko-kriminogeni brak ovom odlukom, ukoliko se izglasa", poručila je Dabižinović.Akciju su podržali i Udruženje Roditelji i Mogul iz Ulcinja, kao i veliki broj sindikata iz čitave države

Bonus video: