Odbor usvojio inicijativu za saslušanje VDT

Za inicijativu su glasali poslanici opozicije i SDP-a, dok su protiv bili iz DPS-a i manjinskih stranaka
3 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.06.2013. 13:06h

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije usvojio je inicijativu za saslušanje Vrhovnog državnog tužioca u cilju prikupljanja informacija o eventualnom postojanju nezakonitih radniji i povrede interesa države u vezi sa aktuelnim problemo funkcionisanja energetskog sistema Crne Gore.

Inicijativa je proistekla iz ocjena i stavova koje je Odbor nedavno usvojio nakon razmotrenog izvještaja DRI, gdje jedan od zaključaka bio da VDT treba detaljno da prouči izvještaj, i shodno ovlašćenjima preuzme odgovarajuće mjere u smislu ukazivanja na odgovornost ugrožavanja državnih finansija.

Za inicijativu su glasali poslanici opozicije i SDP-a, dok su protiv bili iz DPS-a i manjinskih stranaka.

Inicijativu u ime Odbora je podnio predsjednik tog tijela, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

DRI je utvrdila da su garancije KAP-u, Željezari i Pobjedi date i bez detaljnih analiza finansijskog položaja tih preduzeća i ekonomske održivosti programa restrukturiranja, kao i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica koje bi aktiviranje garancija imalo po državni budžet. Poreski obveznici su već, zahvaljujući odluci Vlade i vladajuće većine u Skupštini, platili jednu ratu za KAP od 23,4 miliona, cijeli kredit za Željazaru od 32,9 miliona i Pobjedu od 992.000 eura. Za KAP su odobrene ukupne garancije od oko 132 miliona, bez kamata, za Pobjedu 6,4 miliona, Željeznički prevoz 17 miliona, Željezničku infrastrukturu 12 miliona.

Bonus video: