Green Home i WWF traže povlačenje energetske strategije iz javne rasprave

Glavni nedostatak nacrta Strategije su nerealna predviđanja budućih energetskih potreba, smatraju u NVO
78 pregleda 0 komentar(a)
Strategija, Foto: (Poster)
Strategija, Foto: (Poster)
Ažurirano: 13.06.2013. 13:51h

Nevladina organizacja Green Home i Svjetski fond za zaštitu prirode WWF pozvali su Vladu Crne Gore da uvaži komentare date u toku javnih rasprava o Energetskoj strategiji do 2030. godine i da povuče njen nacrt sa dalje rasprave.

Nataša Kovačević i Angela Klaušen navele su da ponuđene alternative ne zadovoljavaju dva važna kriterijuma - energetsku samodovoljnost i dostizanje cilja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ali I tražili da sa NVO sektorom i drugim zainteresovanim stranama pronađu bolje alterantive.

Prethodno je nezavisni ekspert koji je, za potrebe ovih NVO i MANS-a radio reviziju Strateške procjene uticaja na životnu sredinu energetske strategije upozorio da dokumenta ponuđena na javnu raspravu sadrže ozbiljne propuste, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

“Glavni nedostatak novog nacrta Strategije razvoja energetike do 2030. godine je da su nerealna predviđanja budućih energetskih potreba korišćena da opravdaju predloge za izuzetno visok rast proizvodnje električnih kapaciteta (od 854 MW instalisane snage u 2011 na 2,327 MW u 2030). Projekti od kojih se prvenstveno očekuje da doprinesu tom rastu su TE Maoče i TE Pljevlja II, kao i HE na Morači i Komarnici”, navele su one.

Kako su naveli mogući razvoj dvije nove TE bi rezultirao povećanjem emisija ugljen dioksida što se sukobi sa politikom EU i obavezom da se smanji ukupna emisija gasova staklene bašte.

“Iako Crna Gora trenutno nije u obavezi da smanji emisije, te da EU može da dozvoli određena povećanja emisije u nekim slučajevnima, povećanje ugljen dioksica od preko 200 odsto nije realno i prihvatljivo”, upozorili su oni.

Obnovljivi izvori energije ostali u pozadini

Primjedbu su imali i na to što održivo iskorištavanje energije sunca, biomase i geotermalne energije ostaje u pozadini, dok su ciljevi energetske efikasnosti i smanjenja energetskih gubitaka svedeni na minimum.

Klaušen je istkla da Crna Gora ima veliki potencijal za iskorišćavanje energije sunca, vjetra i biomase, kao i velike mogućnosti za uštedu energije

Klaušen je istkla da Crna Gora ima veliki potencijal za iskorišćavanje energije sunca, vjetra i biomase, kao i velike mogućnosti za uštedu energije.

“Takvim pristupom mogla bi se izbjegnuti i ulaganja u kontroverzne projekte kao što su hidrocentrale na Morači, koje su prijetnja jedinstvenoj biološkoj raznolikosti Crne Gore. WWF apeluje da Vlada Crne Gore iskoristiti taj potencijal kako bi mogla ostati vjerodostojna vlastitom cilju i postati uzorna `ekološka država`“, poručila je ona.

Bonus video: