Četvrta mobilna mreža je sasvim opravdana, neka njeno sjedište bude u Nikšiću

Boljević: Koji je to telekomunikacioni operator u Crnoj Gori privatni privredni subjekt, odnosno subjekt čija dobit ne ide za punjenje budžeta nekih drugih država
28 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 15:37h

Ideja da se osnuje novi državni operator telekomunikacionih usluga, odnosno da se ispita ekonomska opravdanost za takav potez, za ljude iz ovog sektora je realno moguća, ali ne i jednostavno ostvariva na malom i podijeljenom tržištu.

Kada je riječ o tržištu mobilnih komunikacija, tri postojeća operatora (T-mobile, Telenor i M:tel) podijelili su kolač i prelivanja su gotovo zanemarljiva. Na drugoj strani, za osnivanje novog državnog operatora i pored dobre podloge koju u smislu predajnika ima Radiodifuzni centar i optičkih kablova koje imaju Elektroprivreda i Željeznička infrastruktura, treba još desetina miliona za bazne stanice i drugu opremu. Osim toga, novi operator bi, da bi privukao korisnike sa postojećih mreža morao da ponudi niže cijene.

Jedan od operatora je bio na prodaji, ali se kupac nije pojavio, kao što nije bilo zainteresovanih ni za prošlogodišnji tender za četvrtog operatora. Zato se postavlja pitanje kako bi opstao novi državni operator.

Inženjeri sa kojima su “Vijesti” razgovarale, a koji zbog posla ne žele javno da govore, kažu da ima smisla, ali…

Skepticima bih samo postavio pitanje koji je to telekomunikacioni operator u Crnoj Gori privatni privredni subjekt, odnosno subjekt čija dobit ne ide za punjenje budžeta nekih drugih država

Nasuprot njima, savjetnik za telekomunikacije u Centru za zaštitu potrošača, inženjer Predrag Boljević kaže da je ideja dobra.

“Odluka Vlade da se i ona pojavi na svom domicilnom tržištu je u najmanju ruku pohvalna. Skepticima bih samo postavio pitanje koji je to telekomunikacioni operator u Crnoj Gori privatni privredni subjekt, odnosno subjekt čija dobit ne ide za punjenje budžeta nekih drugih država. Zar je toliko strašno da i crnogorska Vlada, svoj budžet malko pripuni zahvatajući sa svog domicilnog tržišta. Pitao bih i u kom to evropskom dokumentu, evropskom pravu, je zabranjeno domicilnoj Vladi da bude subjekt tržišta, a dozvoljeno svim drugim da neometano pripunjaju svoje budžete sa tuđih tržišta”, kazao je Boljević, aludirajući na to da su sva tri postojeća mobilna operatora državno vlasništvo Njemačke, Norveške i Srbije.

Ipak, da bi se ta ideja ostvarila treba, kako kaže Boljević, ispuniti nekoliko preduslova:

“To, ako je moguće, treba da bude privatno- javno partnerstvo gdje bi učešće države bilo infrastruktura koju posjeduju RDC, EPCG i ŽICG. Nakon toga treba obezbijediti garancije za kredit za nabavku telekomunikacione i informacione opreme”.

Boljević predlaže i mjesto sjedišta budućeg državnog operatora:

“Za to bi bio idealan Nikšić, koji ima dovoljno stručnog kadra i neiskorišćenog poslovnog prostora za sjedišta nove kompanije”.

Prihod je sada oko 250 miliona

Crnogorsko tržište telekomunikacija, iako veliko za proporcije države, iz godine u godinu sve je manje. Prije šest godina, kada se pojavio M:tel, godišnji prihod tržišta je bio oko 300 miliona, sada je oko 50 miliona manji. Kolač je, ipak, golem za naše prilike.

Tržište je prilično ujednačeno podijeljeno godinama. Po podacima Agencije za elektronske komunikacije, od preko 965.000 priključaka, Telenoru pripada skoro 38 procenata, Telekomu gotovo 36, a M:telu nešto preko 26 odsto ukupnog broja korisnika mobine telefonije.

Na kartelizovanom tržištu cijene su prilično ujednačene tako da nema vidljivijeg prelivanja korisnika

Telekom: Postoji tu puno otvorenih pitanja

Postojeći operatori na svako pitanje odgovaraju pričom o svojoj “sve boljoj” ponudi. Na pitanja što misle o ideji da se formira još jedan operator i ima li na tržištu prostora za četvrtog, u Telenoru podržavaju svaku zdravu konkurenciju i liberalizaciju tržišta:

“Kao inovativni lider na crnogorskom i globalnom tržištu telekomunikacija svakodnevno kreiramo ponude i servise koji na najbolji način odgovaraju potrebama naših korisnika čineći komunikaciju jednostavnijom i boljom”.

U Telekomu ista priča. Kažu da postoji puno otvorenih pitanja kada je u riječ o ovoj temi, pa na osnovu informacija iz medija ne mogu dati neki određeni odgovor.

U M:telu su za nijansu jasniji, pa kažu da se i njihovim ulaskom prije šest godina zaoštrila tržišna utakmica na zadovoljstvo korisnika. Kažu da bi dolazak četvrtog operatora bio veliki izazov, ali i da su spremni za to.

Galerija

Bonus video: