Odbor za ekonomiju dao "zeleno svjetlo" za povećanje PDV-a na 19%

Za predlog su glasali predstavnici vladajuće koalicije, odnosno Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dok su opozicioni poslanici bili protiv
9 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 18:40h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na sjednici koja je još u toku izglasao Vladin prijedlog zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim je predviđeno povećanje osnovne stope tog poreza sa sadašnjih 17% na 19%.

Za predlog su glasali predstavnici vladajuće koalicije, odnosno Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), dok su opozicioni poslanici bili protiv.

Vlada je prethodno jednoglasno usvojila odluku o novom nametu, a konačnu riječ o tome daće Skupština, koja bi sredinom mjeseca trebalo da se bavi predlogom za novi udar na standard građana.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Vlada nije predložila da bude niža stopa od sedam odsto, koja se odnosi na osnovne životne namirnice, a nulta će biti zadržana. Plaćanja PDV-a su, između ostalog, oslobođenje usluge igara na sreću i zabavnih igara.

Opozicija, sindikati, većina iz nevladinog sektora i poslodavci ne podržavaju namjeru da se PDV poveća, ukazujući da će izazvati rast cijena, povećanje inflacije, pad kupovne moći, prometa...

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je nedavno saopštio da je analiza Svjetske banke, kod koje će Crna Gora da se zaduži, pokazala da bi rast stope PDV-a na 19 odsto izazvao rast cijena od 0,57 do 0,85 odsto, uz zadržavanje niže stope od sedam odsto.

Tu se podrazumijevaju hljeb, brašno, mlijeko, mliječni proizvodi, mast, ulje, meso i šećer, i ljekovi.

Galerija

Bonus video: