KAP neće morati danas da počne sa vraćanjem ukradenog

Od srijede u 14 sati KAP će morati da počne da nabavlja električnu energiju i vraća je evropskoj interkonekciji. Do tada treba da se napravi plan po kojem će se to realizovati
91 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 18:34h

Kombinat aluminijuma neće ipak morati od danas da počne da vraća ukradenu struju, javlja TV Vijesti.

Kako je saopšteno iz CGES-a, primjena kompenzacionog ugovora je odložena za srijedu jer još nije usaglašena komplikovana procedura.

Od srijede u 14 sati KAP će morati da počne da nabavlja električnu energiju i vraća je evropskoj interkonekciji. Do tada treba da se napravi plan po kojem će se to realizovati.

Rusi se pitaju

Bord direktora Kombinata aluminijuma, odnosno njegova tri člana, predstavnika ruske kompanije CEAC, trebalo je danas da odluči da li će KAP platiti za dio ukradene struje od evropske interkonekcije kako bi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) mogao da postupi po nalogu iz Brisela.

TV Vijesti, Daniela Vranković

U slučaju da nije postignuto odlaganje primjene ugovora, a menadžment KAP-a nije platio dio potrošene struje iz evropske interkonekcije, Vlada i CGES bi se našli pred svršenim činom i sami bi morali da nađu način da počnu vraćanje pokradene struje. U tom slučaj trošak bi platiti vjerovatno poreski obveznici, odnosno, građani.

Vraćanje neovlašćeno preuzete električne energije iz evropske interkonekcije, u rokovima koji su dostavljeni CGES-u, i po osnovu kompenzacionog programa bitno je da počne u dogovorenom roku budući da su iz Brisela prošle sedmice otvoreno zaprijetili da će blokirati dalji dotok struje našem elektroenergetskom sistemu. To bi značilo nestabilnost rada sistema i sigurni mrak. Jedna od kazni bila bi i izbacivanje iz članstva evropske interkonekcije, što bi značilo “gubljenje obraza” pred evropskim partnerima.

Bord direktora treba da ovlasti izvršnog direktora KAP-a Jurija Moisejeva da tokom dana potpiše nalog za plaćanje prve rate u iznosu od 750.000 eura. Glasanje o toj odluci sinoć je tražio predstavnik Vlade u bordu Nebojša Dožić.

Taj novac, kako je juče “Vijestima” potvrđeno u Vladi, obezbijeđen je od povraćaja poreza na dodatu vrijednost KAP-u i nalazi se na računu državnog trezora. Taj iznos, prema informacijama “Vijesti”, trebalo je da bude usmjeren za plaćanje otpremnina za 55 prekobrojnih radnika koji su pristali na dobrovoljni odlazak iz kompanije. Dilema je, međutim, da li će biti dobre volje za ovo plaćanje kod menadžmenta aluminijumske kompanije.

“Očekujemo da će bord direktora donijeti odluku o korišćenju ovog novca za početak plaćanje neovlašćeno preuzete struje iz interkonekcije, jer drugog novca sada nema”, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz Vlade.

Iz Vlade kaže da se sva procedura oko plaćanje ove količine struje može završiti danas ako menadžmenta KAP-a bude kooperativan, kako bi se izbjegle moguće sankcije i tužbe za naknadu štete svih članica evropske interkonekcije.

Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatera prenosnih sistema (ENTSO) su formirali radnu grupu u kojoj će biti po jedan predstavnik CGES-a, Elektromreža Srbije (regionalni lider naše interkonekcije) i Švajcarskog operatera prenosa, koja danas ili najkasnije do srijede treba da odredi dinamiku vraćanja preostale ukradene struje u periodu od 22. februara do 23. maja.

Po metodologiji za sistemske usluge koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku RAE, CGES nema pravo da kupi ovu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu – KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine.

Elektroprivreda (EPCG) je krajem maja ponovo preuzela obavezu da u sistem “ubacuje” višak električne enrgije u količini koju troši Kombinat aluminijuma kako bi sistem bio u balansu i ne bi morao da “neovlašćeno preuzima” struju od zemalja regiona i evropske interkonekcije.

EPCG će to raditi do 14. juna do kada KAP mora pronaći snabdjevača i sa njim potpisati ugovor. I CGES je zaprijetio da će ukoliko ugovor ne bude potpisan, KAP isključiti sa mreže. EPCG, kojom upravlja italijanska kompanija A2A, odlučna je u stavu da neće bez nadoknade obezbijediti struju koju je CGES za potrebe KAP-a povukao, u periodu od 22. februara do 23. maja, od evropskih partnera.

Iz Evropske komisije je ranije saopšteno da je debalans sistema koji je izazvao KAP nelegalnom potrošnjom najveći do sada zabilježeni od kada postoji evropska interkonekcija. Zbog moguće štete i velikog rizika za cijeli sistem koji je tada nastao, svaka država članica bi mogla tužiti Crnu Goru i tražiti odštetu ukoliko ne bi postupili po njihovom nalogu.

Dožić traži da se bord hitno izjasni

Kolika je drama oko “neposlušnog” menadžmenta CEAC-a najbolje pokazuje podatak da je predstavnik države u bordu KAP-a juče popodne tražio hitno elektronsku sjednicu borda kompanije na kojoj je institirao da uprava obaveže direktora da danas da nalog za plaćanje struje koja je povučena nelegalno iz evropske interkonekcije.

“Ja pojedinačno ne mogu natjerati direktora da realizuje ovo plaćanje, ali takvu odluku može donijeti bord”, kazao je Dožić.

SDP: Premijer mora da sluša Skupštinu, a ne da preispituje njene odluke

Na dopisa premijera Mila Đukanovića da Vlada neće poštovati zaključke Skupštine o Kombinatu aluminijuma koji predviđaju raskid sa sadašnjim parnerom CEAC-om bez tražene nadoknade od 40 miliona, reagovao je njegov koalicioni partner SDP. “SDP će tražiti da kolegijum predsjednika Skupštine u najkraćem mogućem roku zauzme adekvatan stav povodom Vladinog dopisa, u cilju zaštite svoje pozicije, definisane Ustavom Crne Gore.

Principijelno gledano, ne ugrožava Skupština Crne Gore ustavnu nadležnost Vlade Crne Gore kada usvoji zaključke o KAP-u, kakvi god oni bili, nego Vlada Crne Gore ugrožava ustavnu podjelu vlasti onda kada ne sprovede te iste zaključke. Upravo je Vlada prošle godine tražila da parlament u formi zaključaka utvrdi politiku u ovoj oblasti.

Ustavna podjela vlasti je jasna, Vlada sada nema šta da preispituje zaključke parlamenta, već treba da ih realizuje”, navedeno je u saopštenju manjeg člana vladajuće koalicije. Iz ove partije smatraju da je apsolutno nelogično i nejasno zašto je DPS u Skupštini, sa sve ministrom ekonomije na čelu, podržao najnovije zaključke u parlamentu, a samo par nedjelja nakon toga DPS u Vladi, na predlog tog istog ministra ekonomije, konstatovao da je zaključke nemoguće sprovesti. “Postavlja se pitanje jesu li bili ozbiljni prvi ili drugi put.

Zato očekujemo da DPS iz Skupštine, objasni DPS-u u Vladi zašto je glasao za te zaključke. Neka pri tom DPS-u iz Skupštine u pomoć pritekne i SNP-u, jer je upravo on osmislio zaključke koje su ovi nesebično podržali”, smatraju socijaldemokrate. SDP je naveo da je nudio rješenje koje nije popularno, ali “jeste odgovorno, budući da je sada još očiglednije da je i jedino moguće, a to je stečaj sproveden po modelu Željezare Nikšić”.

“I jedni i drugi su samo iz demagoških razloga odbili taj predlog. Nakon toga su zajedno osmislili i usvojili zaključke koje su prethodno debelo umotali u populističku oblandu. Problem je što je te zaključke jednako teško i poštovati i prekršiti, jer isti ne definišu ništa a omogućavaju nastavak prakse izvlačenja novca iz Crne Gore od strane CEAC-a preko računa za struju koju ne plaća.

Neka zato sada zajedno rješavaju problem koji su sami izazvali”, poručili su iz SDP-a. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je i predsjednik SDP-a koji je sa DPS-om u koaliciji već skoro 15 godina.

Galerija

Bonus video: