Ministarstvo finansija i Poreska uprava objavili Bijelu listu

“Kriterijumi prema kojima je obavljena selekcija (...) obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, kao i redovnost izmiravanja poreskih obaveza”
52 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2013. 17:13h

Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) objavili su Bijelu listu, odnosno spisak 104 poreska obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline.

Na listi su se našla imena poreskih obveznika s kojima PU kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

“Kriterijumi prema kojima je obavljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, kao i redovnost izmiravanja poreskih obaveza”, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva i PU.

Jedan od kriterijuma bio je i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja.

Objavljivanje Bijele liste, kako su naveli predstavnici Ministarstva i PU, predstavlja još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU.

“Pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći ostvarenju budžetskih prihoda, te unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Na listi su se, između ostalih, našli Philip Morris Montenegro Podgorica, Merkator Crna Gora, Voli trade, Atlas i Erste banka kao i NLB Montenegrobanka, Industrija piva i sokova pivara Trebjesa, Okov, Šimšić Montmilk, Monteno Max i Ramond.

Još neki od kompanija koje su se našle na Bijeloj listi su i Mesopromet Bijelo Polje, Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera, hercegnovski Blue line i Elips, Jugopetrol, Daido Metal, Adriatic Marinas, Knjaz Miloš Montenegro, Komercijalna banka, Barska plovidba, budvanska Atena Bohor i kotorski Napredak.

Bonus video: