Sve što je KAP potrošio mora biti plaćeno

Govoreći o upozorenju Brisela da bi Crna Gora mogla ostati u mraku ako KAP ne vrati nelegalno potrošenu struju, Đukanović je poručio da nema neplaćene struje, ni potrošnje
25 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Boris Pejović
Kombinat aluminijuma, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2013. 17:54h

Vlada je predložila održivi model aluminijumske industrije i ne može da realizuje rješenja u koja ne vjeruje, poručio je premijer Milo Đukanović i dodao da sva električna energija koju je Kombinat aluminijuma (KAP) potrošio mora biti plaćena.

Đukanović je, nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa, kazao da je Vlada konstatovala da parlament nije prihvatio predloženi koncept otvaranja perspektive aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Vlada je predložila model koji uključuje i rasterećenje KAP-a od dugova i zbog toga se govori o održivom modelu aluminijumske industrije u budućnosti.

Ukoliko KAP od ponedjeljka ne počne da plaća dug za struju - plaćaće građani>>>

Ako ne budemo vratili nelegalno uzeto, Crna Gora će ostati bez struje>>>

Elektronergetski sistem države ugrožen nelegalnom potrošnjom KAP-a>>>

"Vlada drugačije tumači svoje ustavne nadležnosti - da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a mi tumačimo da je važan dio unutrašnje politike upravo ekonomska. Mislimo da parlament na ovaj način ograničava ustavnu nadležnost Vlade za realizaciju politika koje su iz domena naše odgovornosti", objasnio je Đukanović.

On je naveo da su podsjetili parlament da, pored toga što nije logično da se ugrožava ustavna podjela vlasti, još manje je logično da se od Vlade očekuje da realizuje ono u šta ne vjeruje.

"To nije naše rješenje i nije prirodno da mi to implementiramo", dodao je Đukanović.

Ukoliko parlament, kako je kazao, želi da se učini nadležnim za rješenje za KAP onda neka to uradi preko svog nadležnog radnog tijela, a ne preko Vlade.

"Vlada nije radno tijelo, već organ izvršne vlasti u ustavnom modelu u kojem je vlast podijeljena", precizirao je Đukanović.

Vlada je, kako je naveo, konstatovala da ne misli da je realno da se zaključci parlamenta mogu realizovati sem kroz proceduru međunarodne arbitraže koja je duga, skupa i neizvjesna.

"Čak ukoliko bismo sve to premostili i dobili presudu koja odgovara interesima Crne Gore, dobili bismo preduzeće koje je toliko zaduženo da bi ako do tada nije, sjutradan bankrotiralo", ocijenio je Đukanović.

Govoreći o upozorenju Brisela da bi Crna Gora mogla ostati u mraku ako KAP ne vrati nelegalno potrošenu struju, Đukanović je poručio da nema neplaćene struje, ni potrošnje.

"Sve što je KAP potrošio mora biti plaćeno. Mislim da se i to pitanje možda malo medijski prepotencira, jer nema nikakve sumnje da u onome što je Vlada predložila konzumiran je plan kako KAP treba da izmiri svoje obaveze po svakom kilovatu potrošene električne energije", zaključio je Đukanović.

Bonus video: