Radunović: Skandal oko krađe struje će usporiti integracije

"Smanjuje se nivo finansijskih obaveza Đukanovića prema vlasniku CEAC-a, Olegu Deripaski, što će platiti građani Crne Gore"
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 12:09h

Najnoviji skandal u vezi sa višemjesečnim nelegalnim snabdijevanjem podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) strujom iz evropske interkonekcije mogao bi predstavljat jedan od glavnih razloga za usporavanje u procesu eurointegracija, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, Slaven Radunović."Najnoviji skandal u vezi sa višemjesečnom krađom struje iz evropske interkonekcije za KAP, po prećutnom dogovoru s Vladom, biće pored odsustva političke volje za obračun s organizovanim kriminalom i korupcijom, jedan od glavnih razloga za usporavanje u procesu eurointegracija", rekao je Radunović u saopštenju. On smatra da taj skandal ima tri aspekta, od kojih je samo jedan pozitivan. Radunović smatra da će prvi negativan aspekt biti to što će građanima ponovo, na mala vrata, biti ispostavljen račun za namirivanje ruskog partnera po obvezama koje je prihvatio premijer, Milo Đukanović, u jednom od svojih privatnih dogovora. "Zbog hipersenzibilnosti javnosti na bilo kakva nova zaduženja ili davanja iz budžeta, Vlada je namjerno zatvarala oči, dok je KAP nelegalno i neovlašteno, protivno svim zakonskim i moralnim normama, uzimao struju iz evropske interkonekcije i na taj način ubirao ekstraprofit u proizvodnji ingota", kazao je Radunović. On je dodao da ruski partner u KAP-u, Centralnoevropska aluminijumaska kompanija (CEAC) svo to vrijeme ne plaća struju, a nesmetano proizvodi i multiplifikuje dobit.

"Smanjuje se nivo finansijskih obaveza Đukanovića prema vlasniku CEAC-a, Olegu Deripaski, što će platiti građani Crne Gore", naveo je Radunović.On tvrdi da je drugi negativni aspekt skandala s nelegalnim uzimanjem struje iz evropske interkonekcije uticaj koji će imati na proces eurointegracija. "Ako je za ekonomsku hajdučiju, kojoj su zbog gladi pribjegavali naši preci u 17. ili 18. vijeku i moglo da se nađe neko opravdanje, Evropa 21. vijeka ne može i ne treba da ima razumijevanja za takve događaje. Posebno ne, ako se radi o zemlji koja je u predvorju EU", poručio je Radunović.On smatra da je jedini pozitivni aspekt to što se šalje jasna slika čitavoj evropskoj javnosti o privrženosti crnogorskog premijera pravilima i procedurama, kao i o njegovom poštivanju evropskih vrijednosti. "Đukanovića to ne zabrinjava, već naprotiv, on suprotno javno proklamovanim stavovima i zalaganjima, iskreno želi zastoj u procesu eurointegracija, jer mu ispunjenje obveza koje su pred nama, a obuhvaćene su poglavljima 23 i 24, eliminišu poluge kojima obezbjeđuje opstanak na vlasti", rekao je Radunović. On tvrdi da je nakon ovog skandala svima postalo jasno zašto i zbog koga nema političke volje za obračun s organizovanim kriminalom i korupcijom u Crnoj Gori. "Nijesu problem ni administrativni kapaciteti, ni izmjene Ustava, ni neprijateljski nevladin sektor, ni opozicija. Problem su lični interesi Đukanovića i njegovih prijatelja", zaključio je Radunović.

Galerija

Bonus video: