Ako ne budemo vratili nelegalno uzeto, Crna Gora će ostati bez struje

Nelegalno povučena struja iz regiona za potrebe rada KAP-a moraće da se vrati prema određenom planu
78 pregleda 110 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva Vijesti
struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.06.2013. 16:55h

Ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić je kazao da na današnjoj sjednici Vlade nije bilo razgovora o energetskoj krizi.

Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora, zatražili su od Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crne Gore da hitno počne sa vraćanjem električne energiju koju je Kombinat aluminijuma nelegalno, posredstvom CGES-a, preuzeo iz evropske interkonekcije u periodu od 22.februara do 23.maja, saznaju “Vijesti”.

Evropljani traže od državnih organa da KAP ubuduće na legalan način nađe snabdjevača, a ukoliko ukoliko to Elektroprivreda i CGES ne ispoštuju, iz Brisela su zaprijetili Crnoj Gori isključenjem sa evropske mreže.

KAP-u mrak ako će da krade struju>>>

Nelegalno povučena struja iz regiona za potrebe rada KAP-a moraće da se vrati prema određenom planu. U CGES-u planiraju da se to obavi na način koji će najmanje opteretiti rad crnogorskog elektrenergetskog sistema.

Iz CGES-a je saopšteno da su tokom dvodnevnog zasjedanja u Briselu doneseni zaključci koje je ta kompanija dužna da sprovede u zadatim rokovima.

Prvi zaključak Briselskog Komiteta i ENTSO je vraćanje novousaglašenog kompenzacionog programa od ponedjeljaka, 10. juna, po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije iz interkonekcije.

"To podrazumijeva da se neovlašćena energija mora vratiti u sistem Evropske interkonekcije. Po metodologiji za sistemske usluge, odobrenoj od strane RAE, CGES nema pravo da kupi ovu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu – KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine. U slučaju da crnogorski sistem ne bude imao mogućnost vraćanja kompenzacionog programa do preciziranog roka, sve elektroenergetske transakcije na teritoriji Crne Gore - uvoz, izvoz i tranzit, biće blokirani, što gotovo sigurno dovodi do privremenog prekida u napajanju električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju CGES-a.

"U slučaju da crnogorski sistem ne bude imao mogućnost vraćanja kompenzacionog programa do preciziranog roka, sve elektroenergetske transakcije na teritoriji Crne Gore - uvoz, izvoz i tranzit, biće blokirani, što gotovo sigurno dovodi do privremenog prekida u napajanju električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori"

"CGES će to uraditi na način što će podesiti podfrekventnu zaštitu prema KAP-u i na taj način onemogućiti fabriku da preuzima električnu energiju i dalje narušava osnovne parametre rada cijele evropske interkonekcije, a čime se nanosi šteta korisnicima prenosne mreže. U protivnom, zaključak je Komiteta, da će pozvati svih 40 članica da pokrenu odštetni zahtjev protiv CGES-a, čija pojedinačna vrijednost može dostići i do pet miliona eura", saopšteno je iz CGES-a.

"Sva predviđanja CGES-a, koja su dijeljena sa javnošću već duži period, na žalost su se obistinila. Koliko god se CGES trudio da svojim dosadašnjim djelovanjem spriječi bilo kakvu mogućnost ekološke katastrofe i ugrozi zaposlene KAP-a, sada je primoran da isključi KAP sa mreže ako do datog roka ne nađe redovnog snabdjevača, kako bi spriječio prenošenje negativnog uticaja na ostatak Evrope i izbjegao realan rizik odštetnih zahtjeva prema Crnoj Gori".

U saopštenju se dodaje da postoji mogućnost da CGES, kao članica ENTSO-e, bude isključena iz interkonekcije od strane Generalne skupštine ove organizacije ako ne ispuni sve obaveze.

"To bi bilo pogubno za interese Kompanije i imalo vrlo negativne implikacije na državu Crnu Goru", stoji u saopštenju o zaključcima iz Brisela.

Vlada: Energetske kompanije i KAP da nađu rješenje

Vlada očekuje da će elektroenergetski subjekti i Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) intenzivno tražiti rješenje, kako bi se do ponedjeljka definisao način vraćanja novousaglašenog kompenzacionog programa po osnovu neovlašćeno preuzete struje iz mreže Evropske interkonekcije.Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da će Vlada, u međuvremenu, intenzivno raditi na usaglašavanju modela za dugoročno snabdijevanje električnom energijom KAP-a, na osnovu skupštinskih zaključaka, kako bi se izbjeglo isključenje fabrike sa mreže.Vlada, kako su kazali iz Ministarstva, očekuje da će elektroenergetski subjekti i KAP intenzivno tražiti rješenje kako bi se definisao način vraćanja novousaglašenog kompenzacionog programa u rokovima koji su dostavljeni Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).“Na taj način bi se izbjegla blokada elektroenergetskih transakcija na teritoriji Crne Gore”, poručili su iz Ministarstva.Oni su podsjetili i da se u zaključcima Komiteta navodi da, po metodologiji za sistemske usluge koju je odobrila crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE), CGES nema pravo da kupi tu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu, odnosno KAP.

Bonus video: