Trošili mimo pravila, a sad bi u Senat DRI

Izvještaji Državne revizorske institucije pokazuju da kandidati za njene članove Milan Radović i Dragoslav Minić nijesu savjesno i zakonito obavljali posao
71 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2013. 19:24h

Kandidati za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) Milan Radović i Dragoslav Minić imaju potvrđeno iskustvo u kršenju zakonskih propisa i neadekvatnom trošenju novca. To pokazuju izvještaji DRI o revizijima završnog računa budžeta za 2008. i 2011. godinu, čime su obuhvaćene Skupština i Uprava policije, i izvještaj o reviziji finansijskog iskaza Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) za 2009. godinu.

U tim periodima generalni sekretar Skupštine je bio Milan Radović, a kasnije na čelu ZIKS-a, dok je Minić 2011. bio pomoćnik direktora policije za ljudske resurse i pravne poslove.

To što je pokazala revizija trebalo bi da ima važnu ulogu prilikom razmatranja njihovih kandidatura, posebno ukoliko se žele sačuvati pozitivne ocjene Evropske komisije o radu DRI koje su konstatovane u izvještajima o napretku. Uz to, preporuka EK je da treba jačati njen institucionalni kapacitet i nezavisnost u radu.

Bojanić je kazao da izbor četvrtog i petog člana Senata i ponašanje skupštinskog Administrativnog odbora koji sprovodi tu proceduru jasno ukazuje na to da DPS sprema strategiju da DRI stavi pod svoju kontrolu

I Ministarstvo finansija je imalo interni izvještaj o tome kako je Radović upravljao budžetom Skupštine, ali ga nije objelodanilo. Radović nije poštovao zahtjeve poslanika iz Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da im dostavi izvještaje o trošenju novca za 2007. godinu i za prvu polovinu 2008. godine.

Poslije nalaza DRI, EK je u izvještaju konstatovala da je trošenjene novca u Skupštini netransparentno i Radović početkom juna 2009. godine podnosi ostavku na funkciju u parlamentu nakon najave da će se tražiti njegova smjena ako se sam ne povuče. Odlaskom Radovića je uvedena praksa da generalni sekretar podnosi detaljne informacije Odboru za ekonomiju o trošenju novca.

Iste godine u septembru je imenovan za direktora ZIKS-a umjesto Božidara Vuksanovića, a izvještaj DRI o trošenju novca u toj instituciji za tu godinu ukazuje opet na brojne nepravilnosti od kojih je najznačajnija da više od 90 službenika nije ispunjavalo uslove o potrebnoj stručnoj spremi za obavljanje posla. Konstatovano je da nije vršeno oglašavanje radnih mjesta, dnevnice za službena putovanja nijesu pravdane putnim nalozima, troškovi za ugostiteljske usluge nijesu pravdani fiskalnim računima.. Radović je bio na ključnoj poziciji posljednji kvartal te godine.

Rad Radovića u ZIKS-u obilježile su i druge afere među kojima su i navodno samoubistvo jednog od zatvorenika. Spekulisalo se da je taj događaj bio uvod u smjenu, do čega nije formalno došlo, ali je ubrzo podnio ostavku sa čela ZIKS-a.

Sumnja se da je Minić, pored zloupotreba novca opredijeljenog za održavanje informacionog sistema, bio pod lupom i zbog kredita koji su 2008. podizani preko banaka na ime osoba koje nikada nijesu radile u policiji

Minić je sa pomoćničke funkcije smijenjen u martu 2012. godine. Njegovim šestogodišnjim radom u UP se bavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Sumnja se da je Minić, pored zloupotreba novca opredijeljenog za održavanje informacionog sistema, bio pod lupom i zbog kredita koji su 2008. podizani preko banaka na ime osoba koje nikada nijesu radile u policiji. Pod drugom stavkom bilo je nešto više od pola miliona eura koje je UP podijelila početkom 2009. uglavnom starješinama za rješavanje stambenih pitanja.

Minić, koji nije prošao izbor za četvrtog člana DRI pa se kandidovao za petog, imao je šestogodišnji mandat u UP na koji je, prema podacima są sajta Komisije za sprečavanje sukoba interesa, došao bez nekretnina u vlasništvu, dok je po odlasku u posjedu imao vrijedne nepokretnosti. Tvrdi da je posao radio savjesno i po zakonu.

Peto mjesto člana Senata DRI upražnjeno je poslije ostavke prvog čovjeka te institucije Miroslava Ivaniševića nakon kompromitujuće afere. Za tu poziciju kandidovalo se deset osoba, među kojima bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović, aktuelni pomoćnik ministra pravde Branka Lakočević, bivši sudija Višeg suda Biljana Vuksanović i bivši rukovodilac Revizorskog tijela za kontrolu sredstava EU Neli Ćuković. Za člana Senata DRI se kandidovao i nekadašnji član Odbora Rudnika uglja Milan Mane Kastratović koji je zastupao vlasnički udio premijerovog brata, biznismena Aca Đukanovića. Poznat je i po sukobu sa penzionerkom Rudnika uglja Ekremom Džanović krajem 2011. godine, koja je protiv njega podnijela tužbu zbog "teških uvreda". Ona je tvrdila da joj je dobacio: "Kad napraviš zube, možeš samo da me ujedeš za k.... i g..... ". Kastratović je tada negirao da joj je to rekao.

Poslanici da spriječe politizaciju vrhovne revizije

Poslanici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Aleksandar Damjanović (SNP), Mladen Bojanić(Pozitivna) i Damir Šehović (SDP) saglasni su da treba sačuvati nezavisnost i kredibilitet DRI i poboljšati stručne kapacitete shodno zahtjevu EK. Bojanić je kazao da izbor četvrtog i petog člana Senata i ponašanje skupštinskog Administrativnog odbora koji sprovodi tu proceduru jasno ukazuje na to da DPS sprema strategiju da DRI stavi pod svoju kontrolu.

"Očigledno je da su dovoljno profesionalni i nezavisni, a bili su i jasni są izvještajem o državnim garancijama. To nije u interesu DPS -a. Na poslanicima je da osujete plan da se DRI stavi pod kontolu DPS - a ”, rekao je Bojanić.

Damjanović je ocijenio da izbor petog člana senata DRI ukazuje da može biti pokušaja da se politizuje ta institucija.

"Tražio sam od predsjednika Administrativnog odbora da se od aktuelna tri člana Senata DRI izabere predsjednik. Predlog je odbijen dok se izabere kompletan Savjet od pet članova. Procedura izbora petog člana može trajati nekoliko godina kao što je slučaj są četvrtim članom koji se bira četiri godine. Postoječi članovi rade posao odgovorno i među njima se može naći prvi čovjek za DRI”, istakao je Damjanović.

Članovi Senata DRI su Dragiša Pešić, Branislav Radulović i Milan Dabović.

Jačati nezavisnost DRI

Bojanić i Damjanović su saglasni da proceduru izbora članova Senata DRI treba izmjestiti u Odbor za ekonomiju što je jedno od rješenja u izmjenama Zakona o DRI koji više od godinu i po leži u skupštinskim fiokama. Šehović je naglasio da je DRI četvrta grana vlasti i da stečeni kredibilitet i kapacitete treba čuvati.

„Ta institucija dosta pomaže u radu parlamenta kada je riječ o toršenju novca poreskih obveznika i zato treba voditi računa o njenoj nezavisnosti, pa i prilikom izbora članova Senata. Zakonska procedura je jasna i svako ko ispunjava uslove može da se javi na konkurs. Poslanici moraju voditi računa da izbor novih članova sačuva kredibilitet DRI koji se povećava iz godine u godinu”, kazao je Šehović.

U DPS -u su odbili da govore o popunjavanju upražnjenih mjesta u DRI. Administrativni odbor je u krnjem sastavu glasovima DPS -a predložio Skupštini da izabere Radula Žurića za četvrtog člana Senata DRI koji u toj instituciji radi kao državni revizor.

Prema nezvaničnim informacijama, Žurić je pravnik po struci i navodno nije ispunio formalno-pravne uslove koji su traženi konkursom, jer nema položen pravosudni ispit. Predsjednik Administrativnog odbora Radivoje Nikčević tvrdi da ispunjava uslove.

Bonus video: