Radnici Autoprevoznog počeli štrajk glađu

Radnici će danonoćno protestovati ispred zgrade Sindikalnog povjereništva, "ako nadležni državni organi i dalje budu izbjegavali da ispune njihov zahtjev"
0 komentar(a)
Autoprevozno, štrajk, Foto: Vesko Belojević
Autoprevozno, štrajk, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.06.2013. 11:23h

Bivši radnici nikšićkog Autoprevoznog preduzeća počeli su štrajk glađu ispred zgrade Sindikalnog povjereništva u Nikšiću, gdje su se svakodnevno okupljali od 28. maja tražeći isplatu otpremnina od po 250 eura po godini staža.

Predstavnik radnika, Milisav Đikanović, kazao je da će danonoćno protestovati ispred zgrade Sindikalnog povjereništva, ukoliko nadležni državni organi i dalje budu izbjegavali da ispune njihov zahtjev na čije rješenje čekaju dvije ipo godine.

„Plac od čije prodaje treba da se obezbijedi preostali dio otpremnina je sada u vlasništvu Vlade, o čemu posjedujemo kompletnu dokumentaciju i može ga prodati ili prevesti u vlasništvo Sindikata", kazao je Đikanović.

On tvrdi da potpisnici sporazuma o odobrenju nove lokacije za plac, predsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), Danilo Popović i predstavnik Vlade, Predrag Stamatović, izbjegavaju da riješe problem.

Đikanović je dodao da radnici više neće vjerovati praznim obećanjima i da štrajk glađu neće prekidati dok ne dobiju otpremnine.

Vrijednost placa, kako je podsjetio, je 1,2 miliona eura, dok je ukupan iznos za isplatu otpremnina 600 hiljada eura.

Već dvije godine 124 bivša radnika Autoprevoznog preduzeća protestuju i traže otpremnine u iznosu od 2,5 do šest hiljada eura, zavisno od godina staža.

Od nikšićke uprave početkom prošle godine dobili su plac kod Željezare koji je preveden u vlasništvo opštinskog sindikata od čije prodaje je trebalo da budu isplaćene otpremnine, ali nije bilo zainteresovanih ni nakon pet licitacija.

Početkom oktobra promijenjena je lokacija i odobren plac ispred upravne zgrade Rudnika boksita, što su na sastanku u Podgorici potpisima garantovali Stamatović, Popović, generalni sekretar SSCG-a, Zoran Masoničić i predsjednik Sindikalnog povjereništva, Branko Gardašević.

Bonus video: