Mojsijev: KAP nije jedini, trovale su i Plantaže, Dakić i Marko Radović

Prvi čovjek KAP-a smatra da ta kompanija nije jedini krivac za zagađenje imanja porodice Terzić u selu Srpska i osporava nalaze vještaka
16 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 07:16h

Izvršni direktor podgoričkog Kombinata aluminijuma Jurij Mojsijev, osporio je da je ta kompanija uzročnik zagađenja imanja mještanina sela Srpska Đorđija Terzića, koji traži od te fabrike i države naknadu štete od gotovo 800 hiljada eura, zbog kontaminacije zemljišta i vode teškim metalima.

A sudski proces, kome se pred podgoričkim Osnovnim sudom ne nazire kraj, dobio je novi obrt, nakon što su zastupnik imovisko-pravnih interesa dražve, te direktor KAP-a Mojsijev, osporili nalaze vještaka poljoprivredne i hemijske struke o stepenu zagađenosti vode i zemlje kancerogenim elementima.

Vještak hemijske, ekološke i struke zaštitne životne sredine utvrdioje da voda iz bunara na parceli Terzića ne odgovara važećim pravilnicima o ispravnosti vode zbog povećanog sadržaja aluminijuma, arsena, vodonika, natrijuma i vanadijuma, dok je u zemljištu konstatovan povećan sadržaj arsena, hroma, nikla ukupnih policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).

Nema koristi ni od zemlje, ni od vode: Đorđije Terzić, Foto: Luka Zeković

Vještak poljoprivredne struke je konstatovao da se na spornom zemljištu ne bi smjele gajiti poljoprivredne kulture jer bi se to negativno odrazilo po ljudsko zdravlje, te da ni voda ni zemljište na parcelama Terzića nijesu za upotrebu jer sadrže kancerogene elemente.

Uz naglasak da traži izuzeće vještaka hemijske struke jer, kako je naveo u podnesku dostavljenom Osnovnom sudu, radi zajedno sa sinom Terzića u istoj instituciji, Mojsijev navodi da vještak nije odgovorio „zadatku koji mu je sud povjerio“.

Neozbiljno je i neukusno uputiti nekoga kome je zagađena imovina na zagađenje od vazdušnog saobraćaja i učiti ga da naliva biljke vodom koja ima povećan sadržaj aluminijuma, arsena, vodonikovih jona, natrijuma i vanadijuma!

Nalaze vještaka osporio je i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, nakon što je prethodno dobio izjašnjenje od Fitosanitarne uprave kojoj su bili proslijeđeni.

Terzića pred Osnovnim sudom u Podgorici zastupa Advokatska kancelarija Prelević i advokat Miloš Damjanović.

„Smatramo da su ovi navodi krajnje neiskreni, te da je nemoguće da bilo ko u Crnoj Gori misli da je bazen crvenog mulja 'manji izvor zagađenja životne sredine' i da je imovina tužioca, koja se nalazi ispod bazena KAP-a, dijelom zagađena i od industrija 'Radoje Dakić' i 'Marko Radovića' kao i aviosaobraćaja! Neozbiljno je i neukusno uputiti nekoga kome je zagađena imovina na zagađenje od vazdušnog saobraćaja i učiti ga da naliva biljke vodom koja ima povećan sadržaj aluminijuma, arsena, vodonikovih jona, natrijuma i vanadijuma! Bezobzirnost takvih navoda ni u kom slučaju neće uticati na činjenicu da onaj koji je obezvrijedio tuđu imovinu, kao i lice koje je to dozvolilo, moraju naknaditi učinjenu štetu na način utvrđen važećim zakonima“, naveo je advokat Damjanović za “Vijesti”.

Bazen crvenog mulja „manji izvor zagađenja”

Mojsijev u svom podnesku upozorava da bi vještaci trebalo da imaju u vidu podatke o kvalitetu zemljišta prije izgradnje KAP –a.

"Nalazi vještaka su neprihvatljivi i iz razloga, što se konkretno ne može govoriti o KAP-u, kao jedinom izvoru zagađenja. U izvještaju o istraživanju terena i pripremne studije za remeditaciju industrijskiih deponija u Crnoj Gori, izrađenog od strane konzorcijuma 'CDM Europe & Hidroinžinjering' za Mnistarstvo održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, navodi se da su bazen crvenog mulja na lokaciji KAP identifikovani kao manji izvor zagađenja“, ističe Mojsijev .

Galerija

Bonus video: