Uprava carina i EPCG neće da pričaju o milionskim dugovima

Iz Uprave carina je odgovoreno da su sa svojim saopštenjem od prije dva dana završili raspravu na ovu temu. U saopštenju, međutim, nije bilo odgovora na postavljena pitanja
60 pregleda 1 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.06.2013. 19:23h

Nakon objavljivanja spiska carinskih dužnika sa ukupnim dugom od 37,5 miliona eura, “Vijesti” su poslali pitanja Upravi carina i Elektroprivredi čiji je dug 25,6 miliona, ali odgovore nijesu dobile.

Upravu carina je upitana: Kako je dozvolila da dug naraste na 37,5 miliona eura? Zašto nijesu aktivirane bankarske garancije koje su po zakonu morale biti položene? Da li su pokušali da naplati dug od Elektroprivrede i kako je moguće da je on narastao na taj iznos?

Postavljena su i pitanja: Da li postoji odluka Vlade ili bilo kakav drugi zvanični dokument da ne naplaćuju dug od Elektroprivrede? Da li će ostati pri stavu da carinski dug naplate od špeditera za njihove klijente i ako ostaju pri ovom stavu kada će početi naplata duga od špeditera?

Iz ove institucije “Vijestima” je odgovoreno da su sa svojim saopštenjem od prije dva dana završili raspravu na ovu temu. U saopštenju, međutim, nije bilo odgovora na postavljena pitanja.

“Vijesti” su upravu Elektroprivrede pitale: U kojem periodu je nastao ovaj dug i zašto EPCG nije platila svoje obaveze? Koliko ukupno na osnovu poreza, doprinosa i drugih obaveza EPCG duguje državi? Kada uprava EPCG očekuje da će početi pregovori sa Vladom, Kombinatom aluminijuma, Montenegro bonusom i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom oko prebijanja međusobnih dugova?

Ova pitanje je bitno zbog toga što postoje nezvanične informacije da EPCG ne plaća državi nikakve obaveze od kada je Kombinat aluminijuma prestao njoj da plaća struju i da državne institucije po dogovoru to tolerišu.

EPCG od KAP-a potražuje 44 miliona eura, a za struju koju je Kombinat potrošio od Montenegro bonusa još oko devet miliona i Crnogorskog elektroprenosnog sistema oko 17 miliona. Svi tolerišu dugove, prema nezvaničnim informacijama, kako bi se na kraju zajedno poravnali na štetu budžeta.

Bonus video: