Isplati li se neizdavanje računa: Mnogi kafići kažnjeni ponovo

Kako se imena nekih kafića, restorana i prodavnica koji su kažnjeni prošle, ponavljaju i ove sedmice, postavlja se pitanje svrsishodnosti dosadašnjeg oblika i iznosa kažnjavanja
132 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 11:18h

Inspektori Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove su od 20. do 26. maja izrekli novčane kazne vrijedne oko 160 hiljada eura. Ukupno je izrečeno preko 700 kazni i mjera.

Međutim kako se na listi, koju je objavilo Ministarstvo finansija, ponavljaju imena nekih kafića, restorana i prodavnica kažnjenih za isti prekršaj kao i protekle sedmice postavlja se pitanje svrsishodnosti dosadašnjeg oblika i iznosa kažnjavanja i da li se ugostiteljima zaista toliko isplati neizdavanje računa.

Zbog neizdavanja računa ili neevidentiranja prometa kažnjeni su podgorički kafići “Gral”, “Antib”, “Korzo”, “Rembrant”, “Coach”, "Pinta", “De Barra” i “R&M” sa 1.500 eura, kao i poslastičarnica “Lipa” 700 eura, prodavnica “Verkom 1”, igraonica “Timebrland” sa po 1.500 i kafe restoran “Shopping centar” Đekić DM kompani sa 700 eura, a svi oni se pojavljuju i na spisku kažnjenih preduzeća u periodu od 13. do 19. maja.

Prema podacima koje su "Vijesti" ranije objavili Poreska uprava je od septembra 2011. pa do aprila 2013. godine izrekla 1.389 prekršajnih zahtjeva zbog nepoštovanja zakona o PDV-u, a vrijednost novčanih kazni je 590.000 eura. Od tog iznosa naplaćeno je 182.000, odnosno, procenat naplate je svega 30,98 odsto.

Prema izvještaju najveća kazna od 5.000 eura izrečena je tivatskom preduzeću „Am Infinity“ zbog kršenja carinskog zakona, čiji je vlasnik Zoran Peković. Ovom preduzeču oduzeta je i roba u 34.209 eura, a odgovorno lice kažnjeno je sa 500 eura.

Zbog neizdavanja računa i netačno obračunatog PDV-a kažnjeni su podgorički kafe barovi “Beks”, “Green Garden”, “Hamo”, “Gradski Pub”, “Dukat”, “Ragina glava”... prodavnice “Vodenica”, “Dolce Mondo”, ''Xiang rui'', “Sportina Six”, luna park "Monteplay", pekara “Trendino”, restorani “Baš čaršija”, “Internacional” i “Garden”. Svi su kažnjeni sa po 1500 eura osim “Green Garden” koji treba da plati 700 eura. I Miličković Vučeta, vlasnik radnje za pripremu vozila za lakiranje, je zbog neizdavanja računa kažnjen sa 700 eura.

S obzirom da se na listi, koju je objavilo Ministarstvo finansija, ponavljaju imena pojedinih kafića, restorana i prodavnica kažnjenih za isti prekršaj kao i protekle sedmice postavlja se pitanje svrsishodnosti dosadašnjeg oblika i iznosa kažnjavanja i da li se ugostiteljima zaista toliko isplati neizdavanje računa

Restoran “Fišermans Pab” je u ovom periodu kažnjen sa 1.500 eura zbog neevidentiranja prometa, a sedmicu ranije je dobio kaznu istog iznosa zbog neregistrovanja prometa.

Trgovine lanca Merkator kažnjene su pet puta po 200 eura zbog neevidentiranja prometa ili neodgovarajućeg isticanja cijena. Mesopromet je kažnjen četiri puta sa po 200 eura zbog istih prekršaja. Lanac marketa Voli kažnjen je jednom sa 200 eura zbog kršenja Zakona o inspekcijskom nadzoru, a zbog nepravilno isticanja cijena jednom sa 200 eura je kažnjen lanac marketa Deleze.

Turistička inspekcija zbog prekršaja u obavljanju ugostiteljske djelatnosti kaznila je sa po 150 eura hotele Ibero star i Tara u Bečićima, San rizort u Herceg Novom, Sport in i Grand na Cetinju. Hotel Tara kažnjen je sa 600 eura zbog kršenja zakona o radu, kao i Sport in sa 200 eura.

Firma “Isoteck Balkan” kažnjena je pet puta sa po 200 eura zbog nepravilnog zapošljavanja stranaca.

Bonus video: