Carina upozorava na dug koji je regulisan još 2008. godine

Uprava carina je prije nekoliko dana zatražila od špediterskih kompanija u Crnoj Gori, da umjesto njihovih dužnika, plate carinski dug, pozivajući se na član carinskog zakona
80 pregleda 2 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.06.2013. 19:16h

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Regionalni vodovod Puniša Pavićević kazao je da nemaju carinski dug od 3,8 milion eura, kako je navedeno u dokumentu Uprava carine, navodeći da su zaključcima Vlade oslobođeni njegovog plaćanja.

Uprava carina je prije nekoliko dana zatražila od špediterskih kompanija u Crnoj Gori, da umjesto njihovih dužnika, plate carinski dug, pozivajući se na član carinskog zakona. Špediteri tvrde da Uprava pogrešno tumači zakon i da će pokrenuti pravnu akciju osporilu tu namjeru, kao i da će ponositi tužbe i organizovati javnu kampanju. Prema spisku koji je poslat nekim špeditorima, a čiji dio su “Vijesti” objavile, Regionalni vodovod je na drugom mjestu po visini duga.

„Špediter koji je bio angažovan za ovaj posao zaista je 17. maja od Uprave carina dobio opomenu da se iznos od 3,8 milione eura plati na ime navodnog duga Regionalnog vodovada. Naglašavam da je taj dug nepostojeći”, kazao je Pavićević.

On je podsjetio da je 22. februara 2008, kada je počela gradnja regionalnog vodovoda za primorje, Vlada donijela odluku po kojoj se sva roba i oprema koja se uvozi za potrebe izgradnje oslobađa plaćanja carine, naknade za rad carinskih službi i PDV-a.

„Samim tim za taj iznos regionalni vodovod nije imao nikakvu obavezu carinskog duga, već je saglasno obavezama iz međunarodnog kredita, iz kojeg je finansirana izgradnja, ovu obavezu kao domaće učešće preuzela Vlada na sebe. Tom odlukom Vlade propisana je procedura i dokumentacija kako bi bio omogućen uvoz ove opreme. Sva ta procedura je ispunjena do kraja i uredna dokumentacija o uvozu je proslijeđena i ministarstvima turizma i uređenja prostora i finansija“, kazao je Pavićević.

On je naglasio da tek onoga trenutka kada bi dva ministra potpisala specifikaciju roba je mogla da pređe granicu.

„Sva ta procedura je na taj način sprovedena i realizovana u periodu od 2008. do 2012. Samim tim, nikakve obaveze Regionalnog vodovoda i njenog špeditera po pitanju plaćanja carinskog duga ne postoje. Ovdje očigledno nije riječ o carinskom dugu, nego prosto neažurnosti administracije u Ministarstvu finansija, koja do kraja nije sprovela proceduru koja je bila propisana zakljucima Vlade“, kazao je Pavićević.

Bonus video: