Iz državnog budžeta plaćeno 1,74 miliona eura kredita Pobjede

Poreski obveznici i u 2012. oštećeni za 747 hiljada eura zbog otplate duga gubitaškog preduzeća jer je Vlada bila žirant
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 06:48h

Izdavačkom državnom preduzeću Pobjeda do sada je plaćeno ukupno 1,74 miliona eura kredita iz državnog budžeta.

To je “Vijestima” zvanično potvrđeno u Ministarstvu finansija.

“Uplaćeno je 992.274 eura 29. decembra 2011. godine , a 27. decembra prošle godine 747.351 euro”, odgovoreno je iz Vladinog resora na pitanja da li je i koliko iz državne kase plaćeno za rate kredita Pobjede, za koje je Vlada dala garancije, nakon što je već dato preko 992 hiljade eura.

Vlada je žirant da će Pobjeda vratiti ukupno 6,4 miliona eura, od čega su do sada poreski obveznici platili 1, 74 miliona eura.

Državna revizorska institucija je procijenila da postoji visok stepen rizika da će garancije za kredite Pobjede biti aktivirane i isplaćene iz državnog budžeta.

Iz Vlade je saopšteno da su odobrene posebno za finansijsko restrukturiranje preduzeća i otpremnine za prekobrojne.

“Zbog činjenice da Pobjeda još nije ostvarila cilj predviđen modelom finansijskog restrukturiranja, odnosno da nije u mogućnosti da u potpunosti konsoliduje poslovanje i izmiruje dospjele obaveze, sa stanovišta DRI dovodi se u pitanje solventnost društva odnosno mogućnost nastavka poslovanja”, naglasila je DRI u izvještaju revizije garancija.

Upozoreno je i da Ministarstvo finansija nije prezentovalo DRI procjenu kreditnog rizika kod davanja tih garancija, kao i da Pobjeda nije uplatila naknadu za rizik shodno Zakonu o budžetu.

Preduzeće Pobjeda, za koje premijer Milo Đukanović smatra da ima perspektivu, godinama posluje na uštrb punjenja državnog budžeta jer Vlada dozvoljava da ne plaća redovno poreze i doprinose. Kada se ta dugovanja nagomilaju, “prebijaju” ih tako da preko devet miliona poreza posljednje četiri godine nije direktno plaćeno državi.

Dva puta je Vlada poreski dug Pobjede zamijenila dodatnim akcijama za oko šest i po miliona eura da bi dostigla skoro 86 odsto akcija. Nedavno je državno izdavačko preduzeće pošteđeno plaćanja poreza od 2,8 miliona eura i država je preuzela njenu imovinu koja vrijedi oko 4,8 miliona. Zahvaljujući odluci Vlade, poreski obveznici plaćaju razliku nakon poravnanja. Već je iz državnog budžeta po tom osnovu Pobjedi usmjeren milion eura za otpremnine, plate i dobavljače. Preostalih milion eura će regulisati time što će kompanija koristiti zgradu, za koju nije ni utvrđen mjesečni iznos kirije.

Vlada je devet godina nezakoniti vlasnik štampanog medija.

Pored redovne državne pomoći i prepolovljenog broja radnika, Pobjeda je opterećena gubicima i dugovanjima od preko 12 miliona eura. Prošlogodišnji gubitak iznosi 2,47 miliona, a akumulirani gubitak je 24 miliona.

Ukupni gubitak je za šest miliona veći od osnovnog kapitala, tako da je ukupni kapital (računovodstvena vrijednost firme) u minusu od 5,6 miliona.

Galerija

Bonus video: