Uprava carina: Dug obezbijeđen garancijama je samo 295,45 hiljada eura

Iz Uprave su reagovali na tvrdnje Udruženja špeditera da je ukupan carinski dug, u iznosu od 37,5 miliona eura, obezbijeđen bankarskim garancijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2013. 15:27h

Od ukupno evidentiranog carinskog duga, prispjeli dug koji je obezbjeđen bankarskim garancijama iznosi 295,45 hiljada eura, saopštili su iz Uprave carina negirajući navode predsjednika Udruženja špeditera Crne Gore, Radovana Radulovića, da on iznosi 37,5 miliona eura.

Iz Uprave su reagovali na tvrdnje Radulovića koji je u srijedu na poslovnom ručku koji je Američka privredna komora (AmCham) organizovala za svoje članove saopštio da je ukupan carinski dug, u iznosu od 37,5 miliona eura, obezbijeđen bankarskim garancijama.

"Nije tačna izjava Radulovića da je ukupan dug, u iznosu od 37,5 miliona eura, obezbjeđen bankarskim garancijama, koje nijesu aktivirane, niti je Uprava carina dostavljala spisak carinskih dužnika Udruženju špeditera", rekli su iz Uprave.

Carinski dug EPCG 25,6 miliona eura >>>

Prema raspoloživim podacima Uprave carina, od ukupno evidentiranog carinskog duga prema Upravi, prispjeli dug koji je obezbijeđen bankarskim garancijama iznosi samo 295,45 hiljada eura i u koordinaciji sa Udruženjem banaka i poslovnim bankama taj dug se svakodnevno prati i mijenja.

Radulović je pred ministrom finansija, Radojem Žugićem, koji je bio gost na poslovnom ručku, iznio problem sa kojim se trenutno suočavaju špediteri, zbog dopisa Uprave carina o solidarnoj odgovornosti prilikom plaćanja carinskog duga.

On je objasnio da se u dopisu, Uprava carina poziva na mišljenje Ministarstva finansija da ukoliko carinski dug ne plati uvoznik, odnosno onaj ko raspoaže robom, da će Uprava biti prinuđena da naplati to od zastupnika odnosno špeditera.

Radulović je rekao i da im je na uvid stavljen spisak dužnika za koje moraju da donesu dokaz, jer će se u suprotnom postupiti po dopis, na kojem je oko 300 preduzeća.

Iz Uprave su podsjetili da osim bankarskih garancija, koriste i druge mehanizme naplate po osnovu odloženog plaćanja carinskog duga, kao što su zaključci Vlade, odložena plaćanja po Rješenjima Ministarstva finansija, mjenice.

“Iznos carinskog duga se odnosi i na prinudnu naplatu, preusmjer poreza na dodatu vrijendost (PDV), stečaje i drugo, što je dio tekućih aktivnosti Uprave koja u saradnji sa finansijskim institucijama efikasno sprovodi naplatu istih”, zaključili su iz Uprave.

Bonus video: