Grupa NVO poručila Vladi: Povucite odluku o povećanju PDV-a!

Vlada je, za samo godinu, uvela čitav niz novih zakonskih rješenja koja su imala za cilj punjenje budžeta, ali ne i povećanje izdavanja za socijalna davanja, navodi se u saopštenju
88 pregleda 10 komentar(a)
Vlada, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.05.2013. 15:00h

Grupa nevladinih organizacija pozvala je Vladu da iz Skupštine povuče amandmane na Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojima se povećava stopa sa 17 na 19 odsto i to pitanje stavi na javnu raspravu.

Grupa od 15 nevladinih organizacija zatražila je da se kroz diskusiju pronađu drugi načini za saniranje budžetskog deficita, koji ne uključuju samo i isključivo prebacivanje tereta na najugroženije kategorije građana Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju Ženske grupe Stela sa Cetinja, Centra za ženska prava, Crnogorske LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro, Crnogorskog komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava, NVO Prima, Green Home, Lige žena glasača u Crnoj Gori, Akcije za ljudska prava, Ozona, NVO Expeditio, Sigurne ženske kuće, Sigurne ženske kuće Nora, NVO Anima, Udruženja mladih Podgorica i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), najoštrije se osuđuje namjeru Vlade da jednostranom odlukom, bez širokih konsultacija i sveobuhvatne analize, poveća stopu PDV-a.

„Samo za nepunih godinu, Vlada je uvela čitav niz novih zakonskih rješenja koja su imala za cilj punjenje budžeta, ali ne i povećanje izdavanja za socijalna davanja, obrazovanje i druge servise od kojh građani imaju direktne koristi“, dodaje se u saopštenju.

Tako je, kako su podsjetili, prvo uvedena taksa na brojila i mobilne telefone "euro po euro", nakon toga takozvani krizni porez na zarade koji je dodatno smanjio primanja, kao i Zakon o socijalnoj u dječijoj zaštiti kojim su značajno ograničena prava najsiromašnijih kategorija stanovništva.

„Usvajanje Zakona o socijalnoj u dječijoj zaštiti u utorak u parlamentu, kojim se limitiraju prava porodilja i korisnika dječijeg dodatka i materijalnog obezbjeđenja porodice, je samo potvrdilo da Vlada nastavlja da probleme sa budžetskim deficitiom rješava preko leđa građana i nažalost, najugroženijih kategorija stanovništva“, tvrde iz grupe nevladinih organizacija.

Veći PDV znači i veće cijene

Usvajanje nove, veće stope PDV-a, bi, kako su kazali, veliki broj građana dodatno približio granici siromaštva, dok bi opšte povećanje cijena koje se očekuje, najsiromašnije građane gurnulo preko granice osnovne egzistencije.

„Posebno smo zabrinuti zbog sumnje da se, kao i u slučaju taksi euro po euro, novi, veći PDV uvodi kako bi se sanirale posljedice loših privatizacionih odluka i plaćanja tuđih dugova i kredita, umjesto da taj novac bude potrošen za unaprijeđenje životnog standarda“, navodi se u saopštenju.

Ozbiljna država, kako je ocijenila grupa NVO, mora da može da naplati porez, a ne da državnu kasu puni povećanjem poreza, na štetu svih građana.

Bonus video: