Suzbijte sivu ekonomiju i oduzmite nezakonito stečenu imovinu

"Ovakav, još jedan u nizu jednostranih poteza Vlade, nanovo potvrđuje njenu nespremnost da budžetski deficit sanira drugim, raspoloživim ekonomskim mjerama"
4 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Savo Prelević
Unija slobodnih sindikata, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2013. 16:44h

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore su revoltirani povodom odluke Vlade o povećanju stope PDV-a sa postojećih 17 na 19 odsto.

"Ovo tim prije, što je u pitanju, još jedna u nizu mjera koja predstavlja direktan udar na standard zaposlenih i građana, a koja nije razmatrana na nivou socijalnih partnera", saopšteno je iz USSCG.

Iz Unije navode da su "uvođenje takozvane takse euro po euro, usvajanje takozvanog kriznog poreza i sličnih mjera, uvijek i obično kao posljednjih koje će doprinijeti saniranju budžetskog deficita, otvorile prostor za neprestano iznalaženje načina da se na teret, i onako niskog ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i građana, plaćaju greške onih koji su odgovorni za ovakvo stanje u budžetu.

"Ovakav, još jedan u nizu jednostranih poteza Vlade, nanovo potvrđuje njenu nespremnost da budžetski deficit sanira drugim, raspoloživim ekonomskim mjerama, na koje im USSCG već godinama ukazuje, već uvijek i isključivo na teret standarda našeg članstva i svih građana/ki. Ova mjera zasigurno za posljedicu imati opšte povećanje cijena, koja će u krajnjem dodatno smanjiti kupovnu moć građana/ki, na koje će ujedno pasti i glavni teret ovako predložene mjere.

Ovo tim prije što već duži niz godina zarade zaposlenih stagniraju ili se umanjuju, dok na drugoj strani, i bez povećanja PDV-a, cijene roba i usluga divljaju i među najvećima su u evropskim zamljama, što je većinu naših kolega/ca dovelo na rub same egzistencije", navodi se u saopštenju USSCG.

"Uvođenje takozvane takse euro po euro, usvajanje kriznog poreza... i slične mjere otvorile su prostor za neprestano iznalaženje načina da se na teret, i onako niskog ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i građana, plaćaju greške onih koji su odgovorni za ovakvo stanje u budžetu"

"Ovome ide u prilog i činjenica da se USSCG, od početka aprila, u više navrata obraćala predsjedniku Socijalnog savjeta sa zahtjevima za hitno održavanje sjednice na kojoj bi, osim potpisivanja teksta novog OKU, bila razmatrana najava povećanja PDV-a, a koja su ostala bez odgovora i konkretnog činjenja. Ne sumnjamo da će Vlada i ovog puta, kao i prilikom uvođenja drugih "kriznih" mjera, očekivati potpunu saglasnost i razumijevanje za povećanje PDV-a, kako od socijalnih partnera, tako i od svih građana/ki. Međutim, USSCG ovim putem izražava potpuno neslaganje i nerazumijevanje za namjeru Vlade da poveća PDV. Krajnje je vrijeme da Vlada budžetski deficit počne da sanira efikasnim suzbijanjem sive ekonomije, oduzimanjem nezakonito stečene imovine, na teret bogataša, profitera, ekstraprofitera".

Iz Unije su apelovali na Vladu da prije primjene odluke o povećanju PDV-a, na hitnoj sjednici Socijalnog savjeta, sa sindikatima i poslodavacima, još jednom sagleda druge mjere za saniranje budžetskog deficita.

Bonus video: