„Marović” kažnjen sa tri hiljade eura

Inspekcije od 13. do 19. maja izrekle kazne u vrijednosti od oko 170.000
92 pregleda 9 komentar(a)
Izdavanje računa, Restoran,, Foto: Zoran Đurić
Izdavanje računa, Restoran,, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.05.2013. 09:26h

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove, Poreske i Uprave carina naplatili su od 13. do 19. maja kazni u vrijednosti oko 170 hiljada eura.

Prema izvještaju koje je objavilo Ministarstvo finansija, u tom periodu najveću kaznu od 3.000 eura dobilo je, kako je navedeno, društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) “Marović” ne navodeći ime grada, zbog kršenja carinskog zakona. I “odgovorno lice” u ovom preduzeću, ne navodi se njegovo ime, dobilo je kaznu od 500 eura. U registru privrednih subjekata nema DOO sa nazivom “Marović”, jedini aktivni DOO koje u svom nazivu ima “Marović” je “Eko Marđo sanit Marović” iz Bara.

Najviše kazni odnosi se na ugostiteljske i trgovačke radnje, a najčešći prekršaji su neizdavanje PDV računa, neevidentiranje prometa, kršenje zakona o radu i rad bez odobrenja.

Kazne zbog neizdavanja računa kazne od po 1.500 eura dobili su podgorički kafići “Felini”, “Highland”, “Gral”, “Antib”, “Korzo”, “Rembrant”, “Coach”, “Pinta”,... Istu kaznu za isto “nedjelo” dobila je i dječja igraonica “Timebrland”.

Na isti način kažnjeni su barski kafići “Papilon”, “Nijagara”, “Riziko 1”..., kao i suši bar “Washabi”, buregdžinica “The best”...

U Budvi kaznu u tom iznosu zbog neregistrovanja prometa dobio je “Fišermans Pab” i prodavnica “Jelena”. Najveću kaznu u Budvi dobila je “Konoba Stari grad” od 2.150 eura jer je “obavljala djelatnost” bez odobrenja.

Zbog kršenja zakona o radu kažnjeni su i neki od poznatih hotela “Astorija” (Kotor) 400 eura, budvanski „Queen of Montenegro“ 200 eura, “Odissey” 200 eura, “Posejdon” 600 eura, “Max prestige” 200, “Kangaroo’’ 200, Admiral 200, ... “Perjanik” (Danilovgrad) 200, “Otrant” (Ulcinj) 400, “Monte Krist” (Kotor) 200 eura,...

Trgovačka kompanija Merkator kažnjena je sa 200 eura zbog nepropisnog isticanja cijena u marketu u Kotoru i sa 200 eura zbog neevidentiranja prometa u njenom marketu “Roda” u Ulcinju. Marketi Albona kažnjeni su tri puta po 200 eura zbog nepropisne deklaraciju u marketu u Baru, a u Zaljevu dva puta jer nijesu imali plan sedmičnih odmora za radnike i zbog kršenja Zakona o radu.

Inspekcija je obišla i cetinjsko selo Njeguši gdje su kafanama “Kod Pera na Bukovicu” i “Zora”, restoranu “Krstac” i ugostiteljskoj radnji “Santa Montagna” izrekli mjere zbog kršenja zakona o obavljenju ugostiteljske djelatnosti. Kafana “Zora” upozorena je da je zbog prodaje umjetničkih djela prekršila Zakon o autorskim pravima, dok su “Njeguška sijela” kažnjena sa 150 eura zbog istog djela.

Bemaks da plati 1.000 eura

Kazne su dobijale i pojedine poznate firme. Građevinska kompanija Bemax kažnjena je sa hiljadu eura, jer je inspekcija utvrdila da je na njenom gradilištu u centru Budve prekršeno čak pet članova Zakona o zaštiti na radu.

Građevinska firma Zetagradnja kažnjena je dva puta, sa 600 i 200 eura, zbog kršenja zakona o radu na gradilištu u Baru na Topolici.

Bonus video: