Traže saslušanje svih koji su bili umiješani u davanje garancija za KAP

Iz te dvije partije je ponovljeno da se mora preispitati krivična odgovornost pojedinaca čime bi trebalo da se pozabavi Vrhovno državno tužilaštvo
6 komentar(a)
KAP, Foto: Anto Baković
KAP, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.05.2013. 12:43h

Pozitivna Crna Gora i Socijalistička narodna partija tražiće kontrolno saslušanje svih odgovornih pojedinaca koji su učestvovali u proceduri davanja garancija za Kombinat aluminijuma.

To je najavljeno na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je završio raspravu o Izvještaju Državne revizorske institucije za garancije koje su date 2010. i 2011. godine.

Iz te dvije partije je ponovljeno da se mora preispitati krivična odgovornost pojedinaca čime bi trebalo da se pozabavi Vrhovno državno tužilaštvo.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić dao je predlog za kontrolno saslušanje, dok su poslanici SNP-a, Srđan Milić i Aleksandar Damjanović predložili Odboru set zaključaka po pitanju Izvještaja kako se ne bi sve svelo na puku raspravu.

U nacrtu zaključaka između ostalog se navodi da je potrebno da Vrhovni državni tužilac detaljno prouči izvještaj i shodno svojim zakonskim ovlašćenjima preduzme odgovarajuće mjere u smislu ukazivanja na odgovornost za ugrožavanje državnih finansija.

Poslanici DPS-a i SDP-a nijesu potencirali pitanje krivične odgovornosti pojedinaca zbog toga što je nađeno u Izvještaju DRI, dok poslanici DF-a nisu prisustvovali sjednici zbog bojkota parlamenta.

Da li će neko krivično odgovarati zbog toga što je DRI u izvještaju o reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. godinu utvrdila da su KAP-u, Željezari i Pobjedi dodijeljene bez izrade procjene opravdanost davanja pomoći, mimo propisa i bez kontragarancija pitanja su na koja u Vladi nedavno "Vijestima" nijesu konkretno odgovorili, već tvrde da su poštovali zakon i spasavali preduzeća u krizi.

DRI je utvrdila da su garancije KAP-u, Željezari i Pobjedi date i bez detaljnih analiza finansijskog položaja tih preduzeća i ekonomske održivosti programa restrukturiranja, kao i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica koje bi aktiviranje garancija imalo po državni budžet.

Poreski obveznici su već, zahvaljujući odluci Vlade i vladajuće većine u Skupštini, platili jednu ratu za KAP od 23,4 miliona, cijeli kredit za Željazaru od 32,9 miliona i Pobjedu od 992.000 eura. Za KAP su odobrene ukupne garancije od oko 132 miliona, bez kamata, za Pobjedu 6,4 miliona, Željeznički prevoz 17 miliona, Željezničku infrastrukturu 12 miliona.

Bonus video: