Vlada dala zeleno svijetlo za povećanje PDV-a od jula

Povećanje PDV-a na 19 odsto iz Vlade je najavljeno sredinom aprila i ta mjera bi mogla državi da donese prihod između 37 i 40 miliona eura
51 komentar(a)
prodavnica, trgovina, Foto: Boris Pejović
prodavnica, trgovina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2013. 07:39h

Vlada je načelno prihvatila potrebu povećanja više stope PDV-a sa postojećih 17 odsto uz zaključak da u naknadnoj proceduri, početkom naredne sedmice, bude utvrđen konačan predlog.

O tome će se izjašnjavati Skupština.

Prema nezvaničnoj informaciji “Vijesti” opšta stopa PDV-a će najvjerovatnije biti povećana od jula.

Povećanje PDV-a na 19 odsto iz Vlade je najavljeno sredinom aprila i ta mjera bi mogla državi da donese prihod između 37 i 40 miliona eura. Vladi je cilj da povećanje PDV-a stupi na snagu prije početka špica ljetnje sezone kada je zahvaljujući turistima promet povećan.

Nepopularnu mjeru podržavaju MMF i Svjetska banka, dok joj se protive opozicija i privredinici koji smatraju da građani i privreda ne mogu izdržati nove namete. Došlo bi do rasta cijena.

Ministar finansija Radoje Žugić ranije je kazao da bi zbog povećanja PDV-a cijene mogle jednokratno porasti i da ne bi bilo dugoročne inflacije.

Usvojena je i informacija o realizacija Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI za prvi kvartala 2013. godine u kojoj se tvrdi da je većina preporuka poštovana.

Usvojen je predlog za davanje saglasnosti za prenos prava svojine na zemljištu u državnoj svojini na kompaniju Terna, koja gradi podvodni energetski kabl za Italiju.

Vlada je imenovala Admira Adrovića i Asmira Pepića za savjetnike potredsjednika Vlade za regionalni razvoj.

Bonus video: