Krivokapić: Kad uđemo u "svjetsku pijavicu" završili smo sa CG ekonomijom

Prema njegovim riječima, uspjeh je što se država do sada nije zadužila kod njih
0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2013. 15:00h

Preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o postepenom gašenju Kombinat aluminijuma (KAP) ne znači ništa radnicima, jer ukupnoj crnogorskoj ekonomiji neće biti dobro ako se država bude morala zadužiti kod te institucije, poručio je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić. On je agenciji Mina-business kazao da zaposleni u Kombinatu vide uspjeh Vlade sve dok ne uđu pod okrilje MMF-a, odnosno dok oni ne uvuku novac u Crnu Goru, a onda sistematski iscrpe sva ta sredstva i ponesu, kako je naveo, sve što se može ponijeti.„Kad uđemo u „svjetsku pijavicu“, kako zovu MMF, onda se bojim da smo završili sa crnogorskom ekonomijom tako da nam njihova preporuka ne znači ništa“, ocijenio je Krivokapić.Prema njegovim riječima, uspjeh je što se država do sada nije zadužila kod njih, a ako se zaduži, onda neće biti dobro ne samo za radnike Kombinata nego za sveukupnu crnogorsku ekonomiju.

MMF predlaže fazno gašenje i povećanje PDV-a

Vlada Crne Gore bi trebalo da pristupi faznom gašenju Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i da poveća osnovnu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17% na 19%, saopštio je danas u Podgorici šef tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru Nadem Ilahi.

"KAP je ove godine crpio sredstva iz budžeta povećao nivo duga i potencijalne obaveze i treba što prije preduzeti aktivnosti da se taj problem riješi. Problem je što KAP i dalje pravi račune koje ne plaća a to će na kraju morati da plati ministar finansija", poručio je Ilahi na konferenciji za novinare povodom redovne godišnje misije MMF-a.

On je saopštio da treba naći način da se pitanje KAP-a što prije riješi.

"I odrediti datum za moguću likvidaciju fabrike", dodao je Ilahi, ne precizirajući na koji način bi se fazno gašenje KAP-a moglo izvesti.

Bonus video: