Cijene nafte padaju, gorivo u Crnoj Gori bez promjena

Američka "laka" nafta za isporuku u junu pala je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 19 centi na 95,83 dolara po barelu
102 pregleda 3 komentar(a)
naftna platforma, Foto: Agência Brasil
naftna platforma, Foto: Agência Brasil
Ažurirano: 20.05.2013. 09:27h

Cijene nafte su jutros bile u padu, nakon što su investitori pokupili profit od prošlonjedeljnih dobitaka, poslije rekordnog rasta akcija na američkim berzama. Gorivo u Crnoj Gori, kako je saopšteno "Vijestima" iz Ministarstva ekonomije, ostaće na istom nivou i u naredne dvije sedmice.

Američka "laka" nafta za isporuku u junu pala je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 19 centi na 95,83 dolara po barelu, prenijela je agencija Frans pres.

Istovremeno je na berzi u Londonu barel severnomorske nafte tipa "brent" pojeftinio za pet centi na 104,59 dolara.

Prošlonedjeljni izveštaj koji je ukazao na blagi rast optimizma među američkim malim preduzećima podstakao je skok akcija na Volstritu, utičući i na energetska tržišta.

Cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se, između ostalog, i sa trendovima cijena nafte na međunarodnim tržištima. Posljednji put su promijenjene 23. aprila, kada su pojeftinile pet do osam centi.

Litar bezolovnog eurosupera 95 košta 1,32 eura, ono od 98 oktana 1,35 eura, a eurodizela 1,22 eura. Cijena eurodizela za komercijalne svrhe i lož ulja za veleprodaju je 1,01 eura, odnosno 1,2 eura dok litar lož ulja za grijanje iznosi 92 centa.

Te cijene važiće do 4. juna, kada će biti novo usklađivanje.

Bonus video: