Počinje gradnja na Luštici, prvi gosti stižu 2015.

Uskoro osnivamo podružnicu u Tivtu odakle ćemo voditi radove na kojima ćemo maksimalno angažovati domaću radnu snagu i izvođače, kazao je Lukas Konings iz belgijske građevinske firme
11 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2013. 14:54h

Izvršni direktor egipatsko-švajcarskog konzorcijuma „Orascom Development“ Gerhard Nislejn, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i izvršni direktor belgijske građevinske kompanije „Besix“ Lukas Konings, položili su juče kamen temeljac za prvih deset objekata novog turističkog resorta “Luštica Bay” koji se gradi na tivatskom dijelu poluostrva Luštica.

Riječ je o ukupno 72 luksuzna apartmana ukupne površine 8 hiljada kvadrata, koje se grade na super atraktivnoj lokaciji u blizini buduće marine kompleksa “Luštica Bay”, istočno od uvale Oblatna. Posao gradnje tih objekata, vrijednih oko 25 miliona eura, dobila je belgijska građevinska korporacija sa kojom je „Orascom“ već sarađivao na izgradnji prestižne turističke destinacije „Andermatt Swiss Alps“ u Švajcarskoj.

„Naš godišnji promet je 2,5 milijardi eura i imamo 20 hiljada zaposlenih. Uskoro osnivamo našu podružnicu u Tivtu odakle ćemo voditi radove na kojima ćemo maksimalno angažovati domaću radnu snagu i izvođače. Trudićemo se da kvalitet zaista postane prvo i glavno obilježje“, istakao je Konings.

Prvi čovjek „Orascoma“ Gerhard Nislejn izvinio se tivatskoj i crnogorskoj javnosti što je “dugo čekala ovaj trenutak“, podsjećajući da je ta firma 2009. sklopila ugovor sa Vladom Crne Gore o dugoročnom zakupu oko 7 miliona kvadrata zemljišta na Luštici i izgradnji čitavog jednog novog turističkog grada na tom području, vrijednosti više od milijardu eura.

„Trebalo nam je više vremena od očekivanog da dođemo u ovu poziciju jer se od 2009. do danas u svijetu puno toga izmijenilo i dogodilo, posebno u uslovima finansijske krize. Podrška koju u Crnoj Gori dobijamo je izvanredna i nije nešto što doživljavamo na drugim lokacijama gdje ulažemo”, kazao je Nislejn posebno pohvalivši lokalni „Orascomov“ tim - firmu „Luštica Development“ i njenog direktora Semjuela Mejera, za koga je rekao da je “ na svoju ruku počeo sa kopanjem temelja prvih objekta kompleksa, i prije nego što je bord direktora dao zeleno svjetlo za početak gradnje u Crnoj Gori”.

Gvozdenović udara temelje

Prvi objekti „Luštica baya“ biće korisnicima predati na upotrebu u januaru 2015, a Nislejn je za ljeto te godine najavio početak prve prave turističke sezone u tom kompleksu.On je naglasio da je služba prodaje „Luštica Developmenta“ lani već prodala 55 apartmana „iako u tom trenutku ni brošure nismo imali“, a ove godine prodato ih je još 12.

„Luštica Bay je izuzetno važan projekat za Crnu Goru i unapređenje naše opšte turističke ponude. To je projekat koji treba da u narednih 10 godina „isprovocira“ investiciju veću od milijardu eura, projekt koji treba da da značajan doprinos porastu našeg turizma i ekonomije uopšte, i da generiše novu energiju na ovom prostoru“, ocijenio je ministar Gvozdenović.

Tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš istakao je „izuzetnu saradnju“ loklne uprave sa „Luštica Developmentom“ i pohvalio podršku te kompanije lokalnoj zajednici.

Ministru važna vizit karta, Kankarašu 10 eura

Prije nego što su prve lopate betona usuli u temelje nove građevine, Nislejn je ugledne zvanice pozvao da u tzv. vremensku kapsulu – plastičnu posudu koja će se ugraditi u temelje, „stave sve ono što smatraju da je bitno i da će zanimati arheologe koji to budu iskopali za 250 ili 300 godina od danas.

“Ministar Gvozdenović je na taj poziv u kapsulu stavio svoju vizit kartu, dok je Kankaraš bio mnogo konkretniji i sa ubačenom novčanicom od 10 eura pokazao se kao prvi crnogorski direktni ulagač u projekat kompanije „Luštica Development“.

Izgled buduće marine na Luštici

Apartmani za tržište će plaćati komunalije

Ministar Gvozdenović je na novinarsko pitanje da li je konačno riješen višemilionski imovinski spor sa mještanima Krtola oko kamenoloma u Oblatnom koji je centralni dio projekta “Luštica Bay”, kazao da „nema preciznu informaciju, ali s obzirom da je Vlada prihvatila protokol o realizaciji kompletnog posla, pretpostavlja da su nadležne institucije završile i sve te imovinske postupke.“

On je na pitanje „Vijesti“ zašto se predlaže ukidanje obaveze plaćanja komunalija za turistička naselja kada se u Crnoj Gori pod tom formom najčešće grade apartmani za prodaju na tržištu, odgovorio da „to nije tako jer Pravilnik o turizmu jasno definiše što je to turističko naselje, a što mješovito naselje kao što je Porto Montenegro“.

„Za mješovita naselja nema oslobađanja od plaćanja komunalija, kao što toga nema ni za kondo i garni hotele. Treba uraditi sve da se promijeni trend izgradnje u Crnoj Gori u pravcu turističkih naselja koja se zovu hoteli“, poručio je Gvozdenović.

Galerija

Bonus video: