Katnić: Loše priče sindikata mogu urušiti ekonomiju

O smanjenju plata i penzija i povećanju PDV Katnić na Socijalnom savjetu nije iznosio konačni stav Vlade niti je pominjao brojke
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 17:31h

"Postupcima Vlade mogu biti zadovoljni poslodavci i sindikati. Poslodavci zato sto imamo najniže poreze u regionu i zato što država sve obaveze prema njima redovno izmiruje, a sindikati zato što imamo najveće plate i penzije u regionu, ako se izuzmu Hrvatska i Slovenija, koje su već dvije godine u konstantnom porastu", kazao je na sjednici Socijalnog savjeta ministar finansija Milorad Katnić.

Pozivi na bunt i štrajkove ni u jednoj državi nijesu donijeli dobro.

"Pozivi na bunt i štrajkove ni u jednoj državi nijesu donijeli dobro. Sa opštom pričom mislim da se ne pomaže građanima", kazao je Katnić odgovarajući na kritike predstavnika sindikata i poslodavaca.

Govoreći o mjerama koje je predložio MMF, smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje plata i penzija te povećanje poreza na dodatu vrijednost povećanje, Katnić nije pominjao brojke niti konačan stav Vlade po tim pitanjima.

Masoničić: To bi ugrozilo građane

Janko Vučinić iz Unije slobodnih sindikata (USS) je kazao da su mjere Vlade neprihvatljive i da za postupke kojima će se izaći u susret preporukama MMF-a neće imati za partnera tu sindikalnu organizaciju.

"Vi kao da ste zaboravili prethodne sjednice Socijalnog savjeta. Mi smo ranije pričali o neosnovanom i nezakonitom povećanju cijena električne energije i osnovnih životnih namirnica. Niste nam vjerovali kada smo govorili da građani neće izdržati poskupljenja. Sa mjerama o kojima pričate učinićete da 18. na trgu Republike bude duplo više građana", kazao je Vučinić.

"Imate opštine koje su potpuno van sistema Crne Gore", kazao je Mitrović

"Imate opštine koje su potpuno van sistema Crne Gore", kazao je Mitrović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Zoran masoničić je ponovio dda je posvećen socijalnom dijalogu ali da materijalni položaj zaposlenih izuzetno težak.

"Protiv smo povećanja PDV-a i smanjenja zarada jer bi te mjere dodatno ugrozile građane", kazao je Masoničić.

Galerija

Bonus video: