Ministar poljoprivrede odobrio novac preduzeću čiji je suvlasnik

Petar Ivanović ima 1,25 miliona akcija Plantaža koje dobijaju pare iz agrobudžeta, ali on i predsjednik Komisije smatraju da nema konflikta interesa
86 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2013. 18:02h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović deseti je po veličini akcionar Plantaža. U njegovom imovinskom kartonu, koji je juče objavljen na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, ne nalazi se podatak o broju i vrijednosti tih akcija.

Na sajtu Montenegroberze je, međutim, objavljeno da je vlasnik 0,7159 odsto akcija što iznosi oko 1,25 miliona akcija. Njihova sadašnja vrijednost je oko 205.000 eura, a po nominalnoj cijeni to je oko 720.000 eura.

Ivanović je ministar i u prilici je da pomaže preduzeće čiji je suvlasnik i prva takva akcija se realizuje u okviru mjere iz agrobudžeta kojom sa 150.000 eura subvencionira kupovina 500.000 sadnih kalemova loze koje se mogu kupiti isključivo u Plantažama, koje su u većinskom državnom vlasništvu.

Ivanović tvrdi da u tom slučaju nije u konfliktu interesa.

Ivanović je rekao i da je u njegovom imovinskom kartonu podatak da je vlasnik akcija Plantaža te da te informacije redovno unosi od 2008.

On je rekao i da nikome nije zabranio da kupuje kalemove kod koga god hoće, ali da se podrška iz agrobudžeta odnosi na autohtone crnogorske sorte.

"Ova mjera agrobudžeta, ukupne vrijednosti 150.000 eura, nije mjera podrške Plantažama čiji je godišnji prihod preko 30 miliona eura, već podrška vinogradarima i to za proizvod koji je drugi izvozni proizvod Crne Gore. Dok je subvencija za lozne kalemove iznosila 80 centi, za nadzor sprovođenja ove mjere podrške bile su zadužene službe Biotehničkog fakulteta. Ove godine, kada je subvencija 30 centi, za nadzor je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Nacionalnim udruženjem vinogradara", kazao je on.

Ivanović je rekao i da je u njegovom imovinskom kartonu podatak da je vlasnik akcija Plantaža te da te informacije redovno unosi od 2008.

"Vijesti" su objašnjenje tražile i od predsjednika Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodana Lekovića, koji je nakon što je dostavio odgovore ažurirao sajt sa Ivanovićevim podacima za prošlu godinu.

Slobodan Leković

Leković je kazao da je nakon što su “Vijesti” pitale da li je Ivanović u konfliktu interesa, od ministra tražio da se izjasni. Na osnovu objašnjenja da je “Vlada, a ne on usvojila agrobudžet” zaključeno je da nema sukoba interesa.

"Na osnovu navedenog izjašnjenja jasno je da je podrška namijenjena vinogradarima, a ne Plantažama", smatra Leković.

On je rekao i da je Ivanović dostavio Komisiji izvještaj o prihodima 1. aprila u kojem je naveo da je do decembra 2012. bio direktor Agencije za promociju stranih investicija, a da je od decembra ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kazao je i da je pod stavkom “ostala pokretna imovina” navedeno “hartije od vrijednosti preko 5.000 eura u Plantažama”. Osim Ivanovića i njegova supruga je vlasnica dijela akcija Plantaža.

Ministar je naveo da je vrijednost njenih akcija manja od 5.000 eura i da nije ni imao obavezu da ih objavljuje, ali da je to uradio. U Ivanovićevom kartonu za prošlu godinu je upisano da posjeduju akcije Plantaža, ali ne i njihov broj i vrijednost.

On je, između ostalog, prijavio da od vinogradarstva godišnje prihoduje 1.500 eura.

Ivanović više nije stalno zaposlen na UDG

Prema podacima na sajtu Komsije koji se odnose na 2011. godine, Ivanović je u stalnom radnom odnosu bio na Univerzitetu Donja Gorica, čiji je suvlasnik Veselin Vukotić koji je, takođe, i predsjednik Odbora direktora Plantaža.

“Vijesti” su ministra pitale da li smatra da je i u tom slučaju u konfliktu interesa jer je u poziciji da odobrava novac firmi čiji je čelni čovjek njegov primarni poslodavac. Ivanovićeva mjesečna plata u Vladi iznosi, prema njegovoj prijavi, 884 eura.

“Nije tačno da se navedeno nalazi u mom imovinskom kartonu, već stoji sledeće “javna funkcija na koju je imenovan: do decembra 2012. direktor Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija, a od decembra 2012. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja”, rekao je Ivanović, koji predaje na UDG-u, objašnjavajući da se podaci o UDG odnose na 2011. godinu.

Prema nezvaničnim podacima i Vukotić je vlasnik akcija Plantaža, ali nije na spisku prvih 10, makar ne pod svojim imenom. Leković je kazao da je Ivanović prijavio “stalni radni odnos na UDG, do decembra 2012. godine kada je nakon izbora za ministra, u stalnom radnom odnosu u Vladi”..

Galerija

Bonus video: