Privredni sud odlučio da u Odbor povjerilaca uključi i firmu Neksan

U Odboru povjerilaca sada se, osim Davidovića, nalaze predstavnici države i Poreske uprave (PU), kao i zastupnici firme Rekupero i MNSS
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 08:45h

Kompanija Neksan, čiji je vlasnik Miodrag Davidović, peti je član Odbora povjerilaca nikšićke Željezare, odlučeno ja na sastanku u Privrednom sudu.

Davidović je u Odboru povjerilaca zamijenio dosadašnjeg člana, predstavnika radnika Janka Vučinića, koji je mjesto u tom tijelu izgubio presudom Apelacionog suda.

Povjerioci na jučerašnjem sastanku, koji je sazvao stečajni upravnik fabrike Veselin Perišić u cilju otklanjanja nepravilnosti u sastavu Odbora povjerilaca, nijesu glasali o novom članu, već je on izabran po automatizmu, kao sljedeći na listi koji ima najveći iznos potraživanja.

Vučinić je ocijenio da su radnici na osnovu nerazumne odluke Apelacionog suda izgubili mjesto u Odboru povjerilaca.

Neksan od Željezare potražuje 7,96 miliona eura, na osnovu njenih neizmirenih obaveza zbog korišćenja zemljišta za odlaganje otpada

Za Vučnića su sporna potraživanja kompanije Rekupero od 45 miliona eura, za koja tvrdi da nijesu uložena u Željezaru.

"Taj novac je virtuelan", rekao je Vučinić i dodao da je neprihvatljivo da radnici na takav način budu izbačeni iz Odbora povjerilaca.

On ipak očekuje da će Neksan raditi u interesu radnika, jer je, kako kaže, ta firma i došla u Željezaru na zahtjev Sindikata.

Davidović je kazao da će Neksan, kao peti član Odbora povjerilaca, probati da zaštiti najprije interese povjerilaca iz Crne Gore, odnosno domaćih kompanija.

"Naš je interes da zaštitimo radnike od propadanja Željezare. Siguran sam da ćemo to uspjeti i sve što bude Neksan dobio iz ove transakcije priložiće u fond za radnike i izgradnju crkava i manastira", saopštio je Davidović.

Neksan od Željezare potražuje 7,96 miliona eura, na osnovu njenih neizmirenih obaveza zbog korišćenja zemljišta za odlaganje otpada.

Davidović tvrdi da je bivši vlasnik Željezare, kompanija MNSS, bez ikakvog pitanja odlagala otpad na zemljištu njegove firme.

"Nijesu imali dogovor sa nama. Oni su tu radili što god su htjeli. Nijesu plaćali struju, radnike, poreze, dobavljače", rekao je Davidović i dodao da će protiv Atemba fonda, za kojeg su saznali da je vlasnik MNSS-a, podnijeti tužbu u Londonu.

U Odboru povjerilaca sada se, osim Davidovića, nalaze predstavnici države i Poreske uprave (PU), kao i zastupnici firme Rekupero i MNSS.

Međusobne prepirke

Sastanak su obilježile međusobne prepirke u vezi s tim koliko članova treba da ima Odbor povjerilaca. Pravni zastupnici firmi Rekupero i MNSS, Nikola i Goran Martinović, smatraju da Odbor treba da ima četiri člana i da nema razloga da se bira dodatni peti.

Za izbor petog člana bili su predstavnici države i PU. Prema Zakonu o stečaju Odbora povjerilaca ima od tri do pet članova.

Pravni zastupnici bivših vlasnika Željezare, tražili su od Perišića da stavi na glasanje pitanje o broju članova u Odboru povjerilaca, na šta im je on odgovorio da je taj broj konstituisan na prvom sastanku u maju prošle godine i da se njihov predlog odbija.

Pravni zastupnici bivših vlasnika, međutim, tvrde da u maju nije bilo glasanja.

"Evo i danas se nastavlja hajdučija, okupacija i otimačina MNSS-a", rekao je Davidović

On je kazao da su potraživanja njegovog klijenta priznali sudovi u Engleskoj, Crnoj Gori, kao i Perišić.

Iz MNSS-a tvrde da su potraživanja Neksana, od 7,96 miliona eura, nepostojeća i da su proizvoljno određena.

"Veći dio tog potraživanja nikada nije fakturisan Željezari i ne potiče iz ugovornog odnosa", rekao je advokat MNSS-a, Goran Martinović.

Davidović je kazao da su mu predstavnici MNSS-a uništili 300 hiljada metara kvadratnih zemljišta jer su na njemu neovlašćeno “i bez ikakvog pitanja” odlagali industrijski otpad.

"Evo i danas se nastavlja hajdučija, okupacija i otimačina MNSS-a", rekao je Davidović.

Martinović ga je pitao zašto ranije nije preduzeto ništa ako je “ta okupacija trajala tako dugo”. On tvrdi da je Neksan taj otpad prerađivao i prodavao ga nazad Željezari u značajnih novčanim iznosima.

"Imali smo poslovni odnos, a ne okupaciju i hajdučiju", poručio je Martinović.

Davidović tvrdi da postoje dokumenti po kojima je Neksan tražio nadoknadu i koji se nalaze u Željezari.

"Sve što kažu, lažu", zaključio je Davidović.

Davidović je u Odboru povjerilaca zamijenio dosadašnjeg člana, predstavnika radnika Janka Vučinića, koji je mjesto u tom tijelu izgubio presudom Apelacionog suda. “Mnogo je loše što neće biti predstavnika radnika u tom tijelu i što će se neke važne odluke donositi bez njih”, rekao je Vučinić

Galerija

Bonus video: