Radnici Autoprevoznog odustali od protesta, čekaju odgovor od Đukanovića

Od masovnijeg protesta su, kako je kazao, odustali da se ne bi izlagali trošku
0 komentar(a)
Autoprevozno, Foto: Vesko Belojević
Autoprevozno, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.05.2013. 11:16h

Četvoro bivših radnika nikšićkog Autoprevoznog predalo je zahtjev za hitno rješavanje njihovih potraživanja premijeru Milu Đukanoviću.

Odgovor od Đukanovića očekuju tokom dana i čekaće ga ispred zgrade Vlade, kazao je Vijestima predstavnik bivših radnika Milosav Đukanović.

Od masovnijeg protesta su, kako je kazao, odustali da se ne bi izlagali trošku, a i očekuju da će Đukanović reagovati na dopis koji su mu uputili.

Nije ispunjeno obećanje

Oni su ranije najavili da će protestovati ispred Vlade ukoliko im njen predstavnik Predrag Stamatović ne odgovori kada će biti isplaćene otpremnine za njih 124. Zahtijevaju od 2.500 do šest hiljada eura.

Đukanović je podsjetio da je u oktobru prošle godine generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić obećao isplatu od po 250 eura po godini staža. Tada je u pregovorima učestvovao i Stamatović.

“Iscrpljeni smo i ogorčeni obećanjima koja traju skoro dvije godine. Čekamo poziv Stamatovića, mada on odgovara na naše pozive“, kazao je Đukanović.

Radnici traže da im se, pored 1.926 eura koliko su primili svi zaposleni, isplati i po 250 eura po godini staža, koliko je prije dvije godine dobilo njihovih 35 kolega.

„Sa predstavnicima SSCG je dogovoreno da se plac u Nikšiću, koji je preveden u vlasništvo sindikata, proda i da nam se od tog novca izmiri dug za otpremnine“, kazao je Đukanović.

Predsjednik Sindikalnog povjereništva Nikšića Branko Gardašević rekao je da je za taj plac nekoliko puta raspisivan tender, ali bezuspješno.

„Krajem prošle godine sa Stamatovićem je dogovoreno da se umjesto tog placa pokuša prodati drugi, koji je na drugoj lokaciji, a ukoliko prodaja ne uspije da Vlada radnicima nadomjesti traženi novac. Mi smo uradili sve što je bilo do nas. Razgovarao sam sa radnicima i oni traže da im se ispuni obećano sa posljednjeg sastanka, a u protivnom najavljuju da će ispred Vlade protestovati sa porodicama“, kazao je Gardašević.

Bivši radnici “Autoprevoznog” su tokom prošle i pretprošle godine više puta protestovali i štrajkovali glađu u Nikšiću u holu Opštine i u Podgorici u prostorijama SSCG.

Protesti su okončani nakon potpisivanja ugovora o prenosu prava svojine nad zemljištem, koji su ozvaničili Fond za solidarnu stambenu izgradnju i Opštinsko sindikalno povjereništvo. Tada je dogovoreno da će novac od prodatog placa biti iskorišten za isplatu otpremnina

Bonus video: