I "Plavnici" kazna od 1.500 eura zbog neizdavanja fiskalnih računa

Hotel “Polar star” na Žabljaku kažnjen je sa 200 eura zbog kršenja odredbi Zakona o radu, a budvanska diskoteka Trokadero mora platiti 1.500 eura zbog neevidentiranja prometa
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2013. 13:51h

Ministarstvo finansija je u okviru akcije “Siva zona na sva zvona” objavilo spisak preduzeća i preduzetnika kojima su inspekcije tokom praznika od 29. aprila do 6. maja izrekle kazne ili druge mjere.

Većina kazni i mjera odnosi se na manje trgovačke i ugostiteljske firme, ali ima i poznatih restorana, diskoteka i hotela. Najčešći prekršaji su neizdavanje PDV računa, neevidentiranje prometa, obavljanje djelatnosti bez dozvole i kršenje zakona o radu i zaštiti potrošača.

Najveću izdatu kaznu u ovom periodu dobila je firma “Kujačić Kop” iz Bara od 2.500 eura zbog netačnog obračuna poreza na dodatu vrijednost.

Sa po 1.500 eura zbog neevidentiranja prometa kažnjeni su budvanski ugostitelji - diskoteka “Trokadero”, restoran “Langust”, “Ice klub”, kafe bar „Juice“, preduzeće “Sv Petar” - spring party Kamenovo, kao i barski kafe bar “Lios” i restoran “Dijamant”.

Zbog neevidentiranja prometa ili neizdavanja računa kaznu od 1.500 eura dobili su u Podgorici poznati restorani “Plavnica” i “Mareza”, kao i kafe barovi “Red caffe”, “Bojana”, “Sfinga”, “Farma”, “Nice caffe”, “Calabria”... Noćnom klubu “Mint” i kafe baru “West Pub” izrečena je mjera zabrane djelatnosti zbog povrede pečata kojim su ranije bili zatvoreni.

Poznati hotel “Polar star” na Žabljaku kažnjen je sa 200 eura zbog kršenja odredbi Zakona o radu koje se odnose na prijavljivanje radnika na socijalno osiguranje. Protiv hotela “Astorija” u Kotoru pokrenut je prekršajni postupak zbog neevidentiranja prometa.

Nijesu prijavili radnike na socijalno osiguranje: žabljački hotel "Polar star"

Inspekcija je utvrdila da hercegnovski hotel “Sun resort” koji posluje u okviru mađarske hotelske grupe “ne ispunjava minimalno-tehničke uslove u pogledu opreme i prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti”, ali u rubrici gdje se navode izrečene mjere i kazne piše “nerealizovan”.

Od velikih trgovačkih lanaca kažnjen je samo market “Deleze” u Baru sa 200 eura zbog nepravilnog isticanja cijena.

Na spisku postoji više preduzeća koja su u istoj inspekcijskoj kontroli dobila do dvije-tri kazne sa po 200, a rekorderi u broju dobijenih kazni su šank bar “Wow” iz Budve i hotel “Park” iz istog grada, koji su zaradili po osam kazni od po 200 eura zbog kršenja člana 171 Zakona o radu koji se odnosi na sklapanje ugovora o radu. U trgovini “Megamarket 1”, budvanskog preduzeća Megapromet inspektori su utvrdili 10 nepravilnosti, ali je naplaćeno pet kazni sa ukupno hiljadu eura i za ostale prekršaje izrečene su mjere.

Od poznatih firmi odredbe Zakona o radu koje se odnose na sklapanje ugovora sa zaposlenima kršila je i kompanija Mesopromet, njena prodavnica u Herceg Novom, koja je zbog toga kažnjena sa 500 eura dok je odgovorno službenik “udaren po džepu” sa 30 eura.

Galerija

Bonus video: