Afera "Tehnopromet": Optuženi ljuti jer je vještak potvrdio mućke

Advokat Mirović je objasnio da je 15 dana bio u zatvoru zbog čega ranije nije mogao napisati prigovor na nalaz vještaka i sudu ga podnijeti
80 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 18:49h

Dugogodišnja parnica nastala po tužbi bivših radnika Tehnoprometa iz Bara koji traže poništenje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Zavodom za izgradnju Bara (ZIB), firmi barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, juče je samo kratko nastavljena i za sada joj se ne nazire kraja.

ZIB je prema ovom ugovoru iz 2002. godine za samo 148.500 eura stekao imovinu Tehnoprometa višemilionske vrijednosti.

Sudija Milica Popović sljedeće ročište zakazala je za 8. jul, a glavni razlog odgađanja jučerašnje rasprave bilo je to što Grujićev advokat Milić Mirović svoj pismeni prigovor na nalaz vještaka ranije nije dostavio sudu

Advokat drugotuženog ZIB-a Milan Vojinović prigovorio je nalazu vještaka Predraga Hajdukovića koji je prije nekoliko mjeseci po nalogu suda utvrdio da su magacin (poslovna zgrada u privredi) sa zemljištem od 1.436 kvadrata, vrijedjeli u periodu zaključenja kupoprodajnog ugovora, početkom 2003. godine, 167.800 eura.

“Vještak nije postupio po nalogu suda. Njegov zadatak je bio da utvrdi vrijednost uloženih radova, a ne da utvrđuje koliko su te nepokretnosti vrijedjele u trenutku kupoprodaje”, istakao je advokat Vojinović.

ZIB je ovu nekretninu 27. januara 2003. prodao petotuženom u ovom sporu Vukmiru Grujiću za svega 32 hiljade eura, a radnici ga terete zbog transakcija sa Žarkom Pavićevićem koji je u to doba bio direktor ZIB-a.

Pavićevićev advokat pozvao je sudiju Milicu Popović da se ovaj spor privodi kraju i upozorio da tužioci nijesu “uredili svoj tužbeni zahtjev” kako im je to ranije naloženo.

Predstavnici bivših radnika Tehnoprometa Đona Janković, Milka Zečević i Pavle Petranović nijesu imali primjedbe na nalaz vještaka jer je on samo potvrdio njihove ranije sumnje da je imovina višemilionske vrijednosti po osnovu spornog ugovora predate ZIB-u, a oni ostali bez vlasničkog udjela i dijela imovine u Tehnoprometu, koju je ZIB potom rasprodao.

Uložio žalbu: Žarko Pavićević

Iz nalaza vještaka Hajdukovića se može izvesti zaključak da je ZIB, kojim je Pavićević prije deset godina direktorovao, prodao, odnosno, prikazao u kupoprodajnom ugovoru sa Grujićem ove vrijedne nepokretnosti po cijeni koja je bila za čak 80 odsto niža od realne u to vrijeme.

Predstavnik bivših radnika Đona Janković pokazao je juče sudu ugovore iz kojih se vidi da je Pavićevićev ZIB jedne iste nepokretnosti bivšeg Tehnoprometa prije jednu deceniju prodavao različitim licima i po nekoliko puta.

Prema Jankovićevim riječima, postoje dva različita ugovora za kupoprodaju navedenog magaciuna sa pripadajućim zemljištem. Navodno je te nepokretnosti kupio od ZIB-a prvo Dragiša Dedić, jedan od tuženih u ovom sporu, a potom i Vukmir Grujić.

“Zašto ZIB u kupoprodajnom ugovoru sa Grujićem nije prikazao objekat. Zaboravili su da upišu magacin, ali ga je kupac prikazao u ugovoru kada je tu imovinu prenosio na svoju suprugu”, naglasio je Janković.

Advokat bio u zatvoru, pa je kasnio sa prigovorom

Sudija Milica Popović sljedeće ročište zakazala je za 8. jul, a glavni razlog odgađanja jučerašnje rasprave bilo je to što Grujićev advokat Milić Mirović svoj pismeni prigovor na nalaz vještaka ranije nije dostavio sudu, kako je to uobičajeno, već ga je zainteresovanim stranama uručio juče tokom ročišta.

“Nijesam mogla pozvati vještaka da se na ročištu izjasni o prigovoru prije nego što ga dostavite sudu. Zašto to nijeste ranije uradili”, pitala je sutkinja Grujićevićevog advokata.

Advokat Mirović je objasnio da je 15 dana bio u zatvoru zbog čega ranije nije mogao napisati prigovor na nalaz vještaka i sudu ga podnijeti.

Galerija

Bonus video: