Državna komisija poništila odluku ministarstva o nabavci hrane za ZIKS

Ministarstvu pravde ukazano je da u roku od 15 dana mora da otkloni nepravilnosti i ponovo vrednuje ponude za spornu partiju
2 komentar(a)
ZIKS, kontrola hrane, Foto: Boris Pejović
ZIKS, kontrola hrane, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.05.2013. 18:29h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu kompanije Mesopromet iz Bijelog Polja i poništila odluku Ministarstva pravde o izboru najpovoljnije ponude za “partiju pet” na tenderu za nabavku prehrambenih proizvoda za potrebe osoba lišenih slobode.

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke Ministarstva pravde za svih šest partija sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost je 723.580 eura.

Komisija je zbog bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i Zakona o opštem upravnom postupku poništila odluku Ministarstva o izboru “najpovoljnije ponude za partiju 5 kompaniji Voli iz Podgorice”, koja je bila vrijedna 304.538 eura

Komisija je zbog bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i Zakona o opštem upravnom postupku poništila odluku Ministarstva o izboru “najpovoljnije ponude za partiju 5 kompaniji Voli iz Podgorice”, koja je bila vrijedna 304.538 eura.

Rješenje je usvojeno prije desetak dana.

Ministarstvu pravde, kojim rukovodi ministar Duško Marković, ukazano je da u roku od 15 dana mora da otkloni nepravilnosti i ponovo vrednuje ponude za spornu partiju. Ona se tiče nabavke mesnih prerađevina i konzerviranih prerađevina od mesa.

„Državna komisija je uvidom u pobijanu odluku za partiju pet utvrdila da je naručilac u obrazloženju naveo samo nepravilnosti ponude žalioca.

Ali obrazloženje ne sadrži činjenično stanje i razloge koji su bili odlučni pri ocjeni dokaza o ispravnosti najpovoljnije ponude i materijalne propise i razloge koji upućuju na odluku kakva je data“, navodi se između ostalog u rješenju Komisije koje je potpisala njena predsjednica Suzana Pribilović.

Po službenoj dužnosti poništena je odluka Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) o izboru najpovoljnije ponude - Simens AG Beč iz Austrije o zaštiti dalekovoda.

CGES-u je naloženo da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti, ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku.

Razmatrajući žalbu podgoričke firme Fini dom, Komisija je po službenoj dužnosti i zbog bitne povrede Zakona, poništila šoping nabavku Agencije za zaštitu životne sredine, a vezano za nabavku razne kancelarijske opreme i potrepština.

Prethodno je naručilac sporne nabavke donio odluku da kao najpovoljniju izabere ponudu firme Grafo Crna Gora iz Podgorice.

Agenciji je naloženo da u roku od osam dana otkloni nepravilnosti, ponovo vrednuje ponudu i donese zakonitu odluku.

Poništen tender Zavoda za metrologiju

Državna komisija usvojila je žalbu kompanije M:tel i poništila postupak javne nabavke Zavoda za metrologiju preko šopinga, a vezano za nabavku telefonskih, usluga prenosa podataka i usluga mobilne telefonije, po partijama.

Komisija je utvrdila da tenderska specifikacija nije sačinjena u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Utvrđeno je, takođe, da je na osnovu takve specifikacije, neusaglašene sa Zakonom, bilo prostora za eventualnu diskriminaciju ponuđača na ovom nadmetanju.

Bonus video: