Medojević: Radunović ruši Vladu po nalogu Aca Đukanovića

Pozicija ministra finansija je, smatra on, politički najznačajnija u Vladi jer predstavlja direktnu vezu preko koje "braća Đukanović utiču na političke odluke povezane sa njihovim finansijskim interesima"
99 pregleda 19 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2018. 11:40h

Crna Gora nije normalna država, već privatni posjed braće Đukanović, jer bi se u svakoj normalnoj državi otvorilo pitanje političke i lične odgovornosti za to što se dva puta za pola godine vrši rebalans budžeta, a Vlada Crne Gore je jedina koja to čini u Evropi, kazao je predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

"Ministar finansija je jedan od rijetkih kadrova braće Đukanovic koje je Duško Marković morao da prihvati. Iz prostog razloga jer se Duško Marković vrlo slabo snalazi sa pitanjima javnih finansija i ekonomije", kaže Medojević.

Zato je pozicija ministra finansija Darka Radunovića, smatra on, politički najznačajnija u Vladi jer predstavlja direktnu vezu preko koje "braća Đukanović utiču na političke odluke povezane sa njihovim finansijskim interesima".

"Ekonomski neupućen Marković je laka žrtva braće Đukanović, koji preko ministra finansija kontrolišu najvažniji dio vlasti. Odnosi sa Međunarodnim monetarnim fondom su nepoznati teren za Markovića i on je do sada prihvatao sve predloge ministra finansija. Povećanje akciza na gorivo, cigarete, gazirana bezalkoholna pića su predlozi MMF koji su doveli do povećanja cijena goriva, cigareta, bezalkoholnih pića i izazvali nezadovoljstvo kod građana", dodaje Medojević.

Vlada ove godine, podsjeća on, treba da pozajmi 500 miliona eura za refinasiranje starih dugova i plaćanje prispjelih obaveza, kao i da je odlučila da emituje obveznice za taj novac.

"Emisija neće uspjeti bez garancija MMF. A MMF traži radikalne rezove u Vladinoj potrošnji. A to znači smanjenja plata i penzija i povećanje poreza. To je rutina MMF. A to za DPS znaci otpuštanje birača. Ako ne uspije emisija obveznica, to znaci brzi bankrot javnih finasija i radikalne rezove u javnoj potrošnji, te smanjenja plata i penzija, a najverovatnije i privremenu obustavu isplata. Kao što se desilo u Grčkoj", napominje Medojević.

Očigledno je, smatra on, da je najslabija karika Vlade upravo ekonomska politika i politika javnih finansija.

"Zbog ovakvih krupnih promašaja u projektovanju budžeta, bez ikakvih spoljnih šokova, ministar bi morao biti smjenjen. Duško Marković za taj logični potez nema podršku DPS kojim upravljaju braća Đukanović. Za ova pitanja je dominatno Aco Đukanović. On kontroliše sve finasijske tokove, sve važnije javne nabavke, gradnju, tržiste ljekova, bankarski sektor, šverc. Nezajažljiva želja za kontrolom svih monopolskih poslova u državi od strane Aca Đukanovića, sve vise smeta vrlo jakim igračima u vrhu vlasti. Otpor se širi i tenzije rastu", navodi Medojević.

Ovakvi potezi ministra finasija su, kako je kazao, direktni udar Aca Đukanovica na Duška Markovića i niegovu Vladu koja "postaje sve više tragikomična i u očima domaće i međunarodne zajednice.

"Duško Marković sve više liči na Igora Lukšica koji se oslanjao na podršku međunarodnih faktora, koji nijesu pouzdani, a vrlo često su podložni korupciji i rade za onog koji bolje plati. Samo je pitanje vremena kada će i razna udruženja privrednika, stranih investitora, sindikata i NVO početi da dižu glas zbog pogrešne ekonomske politike Vlade".

Đukanović, u međuvremenu, tvrdi Medojević, pravi paralelnu Vladu i dodatno smanjuje politički značaj Vlade.

"Dovođenjem Mlađana Dinkica, provjerenog čovjeka Đukanovica i Subotića, za pranje novca i koruptivne transakcije sa Arapima iz UAE, na mjesto savjetnika je jasna poruka Markoviću da će se ključne odluke u ovoj oblasti donositi u kabinetu predsjednika države, a ne premijera. Država tone u haos i bezvlašće. Sukobi unutar režima, režimskih klanova, mafije, paralizovaće normalno funkcionisanje institucija. Država Crna Gora ili DPS. Neko neće preživjeti", zaključuje Medojević.

Bonus video: