Umjesto jednog, Radončić sada za Pobjedu daje 100.000 eura

“Vijestima” je saopšteno u Vladi da jedini ponuđač ne prihvata da preuzme dugoročne obaveze, ali da će navodno razmisliti da li ima prostora za pregovore
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2012. 08:27h

Tenderska komisija za privatizaciju Pobjede pregovara od juče sa bosanskim Avazom o kupoprodaji državnog preduzeća.

U komisiji, koju predvodi ministar finansija Milorad Katnić, odbili su da odgovore da li je kompanija bosanskog biznismena i političara Fahrudina Radončića promijenila ponudu, saopštavajući da do okončanja pregovora ne otkrivaju detalje.

Najvažnije je da li će Vladini pregovarači dozvoliti da poreski obveznici Crne Gore budu opterećeni još i dugoročnim dugovanjima Pobjede od 6,47 miliona eura, koje Avaz odbija da preuzme. Radi se o kreditima koje je Vladin list davno potrošio.

Prema nezvaničnim informacijama iz Vlade, Radončić sada daje 100.000 eura za skoro 86 odsto državnih akcija, umjesto prvobitne ponude od euro i navodno je poboljšao investicioni program sa najavljenih 2,1 miliona. Dodatno investiranje podrazumijeva gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na sadašnjoj lokaciji preduzeća, a tom najavom Avaz je potvrdio da mu je najbitnija imovina Pobjede.

“Vijestima” je saopšteno u Vladi da jedini ponuđač ne prihvata da preuzme dugoročne obaveze, ali da će navodno razmisliti da li ima prostora za pregovore.

Većina članova skupštinske Komisije za praćenje postupka privatizacije i Odbora za ekonomiju upozorila je nedavno da Tenderska komsija ne smije prihvatiti ponudu koja će opteretiti građane.

"Zahtjev da država preuzme dugoročne obaveze prema bankama i da je urbanističkim planom obezbijeđena gradnja stambeno-poslovnog objekta na placu Pobjede govori o drugim ambicijama ponuđača", opomenuo je nedavno poslanik SNP-a Svetozar Golubović.

Vlada je godinama pomagala niskotiražnoj Pobjedi preko garancija za kredite i dozvoljavala da nagomilava poreski dug, preko kojeg je njen vlasnički udio uvećavan na uštrb punjenja državnog budžeta. Sarajevska kompanija je ponudila da preuzme kratkoročne obaveze Vladinog lista, koji podrazumijevaju i plate radnicima. Za otpremnine nudi 1,68 miliona eura, kao i otpuštanje oko 80 zaposlenih do kraja 2015.

Galerija

Bonus video: