Vlada tjerala državne firme da KAP-u kupe struju za 100 miliona

“Napominjemo da bi svako eventualno i nezakonito prebijanje dugova, iza leđa javnosti, značilo ulaženje u domen krivične odgovornosti”, upozoravaju iz MANS-a
12 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 14:14h

Vlada je aktivno, preko nekoliko povezanih kompanija, koje su u većinskom državnom vlasništvu, omogućila ruskom vlasniku Kombinata aluminijuma (KAP) da mjesecima nezakonito troši struju i ne plaća svoje račune, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Zaključcima Socijalističke narodne partije (SNP) koji su nedavno usvojeni u parlamentu, a koje je podržala Demokratska partija socijalista (DPS), Vladi se daju odriješene ruke da sada ukupni dug za struju KAP-a, kojim rukovodi firma ruskog tajkuna Olega Deripaske, prebaci na teret građana.

Dokumentacija na koju se MANS poziva ukazuje da je državna firma Montenegro bonus krajem prošle godine kupovala struju za KAP uz znanje Vlade, koja je potpuno nezakonito i krijući od javnosti pristala da na račun građana plati taj dug od najmanje deset miliona eura.

Poznato je da je Elektroprivreda (EPCG), čiji je država većinski vlasnik a njome upravlja italijanska kompanija A2A, 1. oktobra prošle godine obustavila isporuku električne energije KAP-u nakon čega je Montenegro bonus kupovao struju za fabriku puna tri mjeseca.

Iz Zapisnika o izvršenoj kontroli EPCG, koju je krajem februara ove godine sprovela Regulatorna agencija za energetiku (RAE) kako bi utvrdila način isporuke struje KAP-u, navodi se da Montenegro bonus nije platio EPCG fakture za isporučenu struju tokom ta tri mjeseca.

U izvještaju je navedeno da je „EPCG odlučila da ne produžava ugovor sa Montenegro bonusom za 2013. godinu, jer Vlada, kao osnivač te firme, nije dala garanciju za plaćanje struje koja će biti isporučivana KAP-u“.

KAP se od Nove godine nezakonito snabdijeva strujom: Trafostanica

U dokumentu, koji MANS posjeduje, se dalje precizira da „Montenegro bonus ne osporava iznos faktura koje treba platiti, ali da će one biti plaćene kada Vlada obezbijedi sredstva“.

Prema Zapisniku RAE proizilazi da je Vlada na sjednici 22. novembra 2012. godine donijela Zaključak koji je uputila Montenegro bonusu, ne objavljujući ga na svom sajtu. MANS je zatražio dostavljanje ovog dokumenta, ali ga još nije dobio.

Prema fakturama RAE, račun za struju koju je KAP potrošio u oktobru, novembru i decembru 2012. je preko 8,7 miliona eura i to bez PDV-a (struja je računata po cijeni od 46 eura po megavatu), što znači da je ukupan iznos oko deset miliona eura. Iz MANS-a napominju da će ovaj račun biti i veći jer EPCG obračunava kamate zbog kašnjenja.

EPCG je početkom ove godine, odnosno u januaru i do 22. februara, nastavila da isporučuje struju za KAP, ali sada preko Prenosa, koji je takođe u državnom vlasništvu, a taj posao je, kako navode iz MANS-a, pripremljen krajem prošle godine.

U zapisniku RAE se navodi da je „Prenos 31. decembra 2012. godine tražio od EPCG da se podigne snaga proizvodnih kapaciteta za 84 MWh i uputio 52 depeše HE Perućica i TE Pljevlja, pravdajući to potrebom za sigurnošću sistema, a kasnije potrebom za pomoćnim i sistemskim uslugama“. U ovom dokumentu se dalje ukazuje da je EPCG fakturu za januar računala po cijeni od 50,60 eura po megavatu i da je račun isporučen Prenosu, iz kojeg su saopštili da će platiti kada naplate od balansno odgovornog subjekta, odnosno KAP-a.

Zbog neplaćenog računa EPCG je, kako navode iz MANS-a, prestala da isporučuje struju Prenosu, navodeći da se „obustavom isporuke energije za balansiranje ne ugrožava sigurnost sistema, jer Prenos tu energiju može da nabavi na tržištu po povoljnijim cijenama, ali to ne radi jer bi tu energiju morao odmah da plati“.

Rukovodstvo EPCG je takođe predstavnicima RAE saopštilo da je „zaključno sa 31. decembrom prošle godine dug KAP-a prema EPCG 55 miliona eura, dok za 52 dana isporuke iznosi oko pet miliona“. Ni na ove sume nije obračunata kamata.

“Činjenica da Prenos i dan danas nezakonito nabavlja električnu energiju za KAP potvrđuje da Vlada svjesno omogućava ruskim vlasnicima da već sedam mjeseci bez ijednog plaćenog centa za struju proizvode aluminijum, što značajno snižava proizvodne troškove, a sa druge strane Rusima omogućava ubiranje ogromnog profita”, saopšteno je iz MANS-a.

Nije zvanično poznato koliko iznose računi za struju koju je KAP potrošio od marta ove godine, ali se može procijeniti da se do sada radi o najmanje desetak miliona eura. Uz postojeći dug od 60 miliona i činjenicu da se nastavlja nezakonito snabdijevanje KAP-a, MANS je zaključio da će se ukupan dug u narednim mjesecima približiti sumi od vrtoglavih 100 miliona eura.

MANS upozorava Vladu da ne postoji zakonski osnov da se ovaj dug prebaci na teret građana, jer bi eventualne subvencije za struju morale da budu odobrene kao državna pomoć. S obzirom da je KAP već jednom dobio državnu pomoć, nove subvencije bi bile suprotne ne samo Zakonu o dodjeli državne pomoći, već bi značile i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Napominjemo da bi svako eventualno i nezakonito prebijanje dugova, iza leđa javnosti, značilo ulaženje u domen krivične odgovornosti”, upozoravaju iz MANS-a.

Izvještaj inspektora pogrešno predstavljen

Od početka ove godine, nakon što je nabavku struje za KAP preuzeo Prenos, javnost se, kako navode u MANS-u, svjesno obmanjuje da bi isključenje KAP-a ugrozilo stabilnost elektroenergetskog sistema.

Predsjednik Odbora direktora Prenosa Dragan Laketić izjavio je početkom marta da je Uprava za inspekcijske poslove zabranila da se KAP-u prekine isporuka struje, te da „Prenos nema presudan interes da KAP snabdijeva električnom energijom, već prevashodno vodi računa o stabilnosti elektroenergetskog sektora“.

Međutim, podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da se Izvještaj inspekcije bazirao isključivo na uticaju koji bi zatvaranje KAP-a imalo na samu lokaciju na kojoj se nalazi fabrika, zbog ogromnog postojećeg otpada, te da bi prekid isporuke struje zahtijevao izradu plana gašenja proizvodnih ćelija, koji mora izraditi KAP. Inspektori u Izvještaju ni jednom riječju ne pominju da bi zatvaranje KAP-a moglo imati bilo kakve posledice na energetski sistem zemlje.

Moisejev prekršio nalog pozivajući se na premijera

Izvršni direktor Prenosa Ljubo Knežević uputio je još 7. februara ove godine, kako navodi MANS, dopis rukovodstvu KAP-a kojim je zatražio dostavljanje plana isključenja ćelija fabrike, zbog očigledne nemogućnosti obezbjeđenja električne energije.

Bez popuštanja: Moisejev

Međutim, istog dana mu direktor KAP-a Jurij Moisejev otpisuje da taj zahtjev „nije korektan, imajući u vidu da se uskoro očekuje potpisivanje dugoročnog šestogodišnjeg ugovora o isporukama električne energije, u skladu sa izjavom premijera Crne Gore Mila Đukanovića“.

„Trenutno se nacrt ovog ugovora razmatra sa predstavnicima Vlade Crne Gore“, navodi Moisejev u dopisu kojeg posjeduje MANS.

Galerija

Bonus video: