Regulatorna agencija neće dostaviti MANS-u planove EPCG

U rješenju se navodi da je na sajtu RAE objavljen izvod iz tih dokumenata za period od prošle do 2015. godine za funkcionalne cjeline Distribucija i Snabdijevanje
82 pregleda 0 komentar(a)
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Regulatorna agencija za energetiku, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2013. 11:47h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) odbila je zahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za pristup Biznis planu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) od prošle do 2016. godine, kao i Ugovoru o kupoprodaji električne energije zaključenim sa kompanijom Montenegrobonus.

U rješenju RAE kojim se odbija zahtjev MANS-a za pristup cjelovitom tekstu Biznis plana EPCG navodi se da je na sajtu regulatora objavljen izvod iz tih dokumenata za period od prošle do 2015. godine za funkcionalne cjeline Distribucija i Snabdijevanje u kojima su sadržani podaci koji se zahtijevaju. Zahtijevani podaci se odnose na djelatnosti za koje RAE utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod.

"Iz tih dokumenata su korišćeni podaci u postupku odobravanja regulatornog prihoda za period od 1. avgusta prošle do 31. jula 2015. godine i u izvodima su sadržani podaci kao u traženom Biznis planu", navodi se u rješenju RAE u koje je agencija Mina-business imala uvid.

RAE je u postupku utvrđivanja regulatornog prihoda, kako navode njeni predstavnici, koristila samo djelove Biznis plana koji se odnose na djelatnosti za koje utvrđuje cijene i tarife odnosno koje reguliše, a to su Distribucija i Snabdijevanje.

"Ostali djelovi Biznis plana koji je zahtjevom zatražen od RAE odnose se na djelatnosti koje regulator ne reguliše", rekli su iz RAE.

Iz RAE su objasnili da su rješenjem iz marta dozvolili MANS-u pristup informacijama koje je tražio po svim tačkama zahtjeva osim u dijelu kojim je zatražen Biznis plan EPCG za period od prošle do 2016. godine, koji nosi oznaku "povjerljivi dokument".

Regulator je odbio i zahtjev MANS-a za pristup Ugovoru o kupoprodaji električne energije koji su 28. septembra prošle godine zaključili EPCG i cetinjski Montenegrobonus.

Montenegrobonus je od 1. oktobra, kada je istekao ugovor između Kombinata aluminijuma (KAP) i EPCG, do kraja prošle godine snabdijevao aluminijumsku kompaniju električnom energijom. Od 1. janaura ove godine tu obavezu je preuzeo Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Bonus video: