Nikšićki rudari traže rok za isplatu duga da bi izašli iz jame

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović prenio je stav rudara da će se nakon tog odgovora izjasniti o ponudi da izađu iz jame i prekinu štrajk
10 komentar(a)
Rudari u jami, Foto: Ivan Petrušić
Rudari u jami, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.05.2013. 09:00h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su već 16 dana zatvoreni u jami Biočki stan, zatražili su da se precizira do kada bi bio odobren kredit za isplatu njihovih zarada.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović prenio je stav rudara agenciji Mina-business da će se nakon tog odgovora izjasniti o ponudi da izađu iz jame i prekinu štrajk.

Predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović predočio je u petak Samostalnom sindikatu da će se maksimalno angažovati u iznalaženju rješenja za obezbjeđenje kredita od milion EUR od čega bi bile isplaćene četiri zarade.

Samostalni sindikat je saopštio da bi Grbović o obezbjeđenju kredita trebalo da razgovara sa premijerom Milom Đukanovićem i ministrom finansija, Radojem Žugićem.

"Rudari bi bili spremni da izađu ukoliko bi novac bio obezbjeđen u što kraćem roku", kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima, rješenje za sadašnju tešku situaciju moglo bi biti u rukama Grbovića jer je, kako je kazao, čovjek kojem rudari vjeruju kao svom nekadašnjem direktoru.

Radnici su kao dobar pomak ocijenili naznake da bi do četvrtka mađarska firma Vagon invest uplatila znatan dio avansa ukoliko bi počela isporuka rude.

"Ni o toj ponudi rudari se nijesu mogli izjasniti jer nije precizirano o kolikom iznosu je riječ", rekao je Bojanović.

On je u petak dobio tu informaciju od izvršnog direktora preduzeća Milorada Đurovića, koji se nalazi u Mađarskoj gdje pregovara sa kupcima rude.

"I prije početka proizvodnje mogla bi krenuti isporuka oko tri hiljade tona ili četiri kompozicije koje se nalaze na lageru ukoliko to prihvate rudari", naveo je Bojanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko rudari dozvole da krene otprema rude stvorili bi se uslovi za početak realizacije ranije potpisanog ugovora o isporuci od 230 hiljada tona koji je vrijedan oko 5,5 miliona eura.

U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguju i tri sporne plate u vrijeme protesta ispred upravne zgrade 2010. godine, regresi i zimnice.

Radnici su prethodno odbili ponudu Vlade da im u finansijskom smislu pomogne sa 320 hiljada eura. Sada traže isplatu sedam zaostalih plata.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno vazduha. Uslovi u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, a temperatura je dva stepena.

Bonus video: