Fiatovi automobili preko Luke Bar otplovili za SAD

Iz Ministarstva finansija i privrede Srbije saopšteno je da će Fijat na mjesečnom nivou izvoziti 3.000 automobila u SAD, upravo preko crnogorske luke
80 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2013. 07:56h

Prvi kontingent od 3.100 automobila „fijat 500L“ proizvedenih u Kragujevcu u petak je iz Luke Bar isplovilo Grimaldijevim brodom za američku luku Balitimor, čime je odrađena prva isporuka tog auta za sjevernoameričko tržište iz kragujevačke fabrike.

Popularno nazvan "Šumadinac“, specijalno pripremljen za najzahtevnije i najprobirljivije tržište automobila na svijetu, prethodnih je dana stigao teretnim vozovima iz Kragujevca na platoe luke Bar. B92 piše da je poslije pojačanih mjera kontrole u četvrtak je počeo i prvi ukrcaj na brod kojim će biti transportovan preko Atlantika poslije dvonedeljnog putovanja.

Zbog povećane tražnje za automobilom "500 L“ i nedavno uvedene treće smjene, u fabrici "Fiat automobili Srbija“ za dva mjeseca zaposlilo se više od 500 radnika. Ekonomisti smatraju da je srpska ekonomija izašla iz recesije u prvom kvartalu ove godine zahvaljujući upravo Fijatovoj fabrici i pojačanom obimu posla u njoj.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je u Jutarnjem programu RTS-a da prvi put poslije mnogo godina Srbija ponovo počinje da izvozi vozila u Ameriku.

Ljubić je saopštio da su planovi "Fijata" da na mjesečnom nivou po 3.000 automobila odlazi put Amerike, upravo preko crnogorske luke.

Galerija

Bonus video: