NLB će zatvoriti trećinu poslovnica i otpustiti do 700 zaposlenih

Gubici Nove ljubljanske banke su mahom nagomilani davanjem loših kredita preduzećima, a trećina slovenačke ekonomije zavisi upravo od ove banke
1 komentar(a)
NLB banka Slovenija, Foto: Reuters
NLB banka Slovenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2013. 08:56h

Nova ljubljanska banka (NLB) bi, nakon sanacijskog programa koji sprema na zahtjev Evropske komisije, mogla biti manja 35 odsto.

Slovenački mediji saznaju i objavljuju da će NLB, prije svega, smanjiti broj zaposlenih za 650 do 700 osoba, ukinuti 17 organizacionih jedinica, uz zatvaranje trećine poslovnica.

Uprkos svim dosadašnjim dokapitalizacijama, koje prelaze iznos od milijardu i po eura, koje je uglavnom dala slovenačka država koja je i vlasnik banke, NLB je i dalje potrebno bar pola miliona da bi mogla da nastavi da funkcioniše.

Njeni gubici su mahom nagomilani davanjem loših kredita preduzećima, a trećina slovenačke ekonomije zavisi upravo od ove banke, prenosi SEEbiz.

Zbog činjenice da se i sama država nalazi u dubokoj krizi i da ovaj put neće moći tek tako ponovo dokapitalizovati NLB, priprema se program reorganizacije i sanacije ove banke koja bez državne pomoći ne bi mogla preživjeti.

Bonus video: