Nema novih zapošljavanja, neće produžavati ugovore na određeno

Ministarka očekuje da će ove mjere sačuvati funkcionalnost javne uprave, a da će istovremeno biti napravljene uštede u državnom budžetu na duži rok. Nije mogla da precizira za koliko će biti smanjen broj zaposlenih ni koje će uštede biti ostvarene
123 pregleda 0 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2018. 17:05h

Vlada je juče usvojila akta koje će zamrznuti nova zapošljavanja na neodređenu u javnoj upravi, a istovremeno svi ugovori na određeno i drugi ugovori o angažmanju radnika neće biti produžavani nakon njihovog isteka osim u slučajevima prijeke potrebe, najavila je juče ministarska javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je kazala da sada u državnoj upravi radi 39.306 zaposlenih a još 12.174 u lokalnim samoupravama. Ukupno u Crnoj Gori ima oko 175 hiljada zaposlenih.

Sve jedinice javne uprave biće, kako je najavila, u obavezi da usklade svoje akte o sistematizaciji sa stvarnim potrebama za zaposlenima, odnosno za 10 do 30 odsto u odnosu na važeće.

Ministarka očekuje da će ove mjere sačuvati funkcionalnost javne uprave, a da će istovremeno biti napravljene uštede u državnom budžetu na duži rok. Nije mogla da precizira za koliko će biti smanjen broj zaposlenih ni koje će uštede biti ostvarene.

Na pitanje "Vijesti" zašto se sada nakon završetka predsjedničkih i lokalnih izbora krenulo u smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, s obzirom na optužbe za partijska predizborna zapošljavanja, ministarka Pribilović je kazala da se plan optimizacije javne uprave priprema od formiranja ovog ministarstva krajem 2016. godine u saradnji sa Evropskom komisijom i da početak njegove primjene nema veze za održavanjem izbora.

Bonus video: