Fabris imenovan za viceguvernera

"Morao je dići glas za ugrožavanje bankarskog sistema i načina na koji je Prva banka vratila državi 11 miliona eura", ocijenio je Bojanić
3 komentar(a)
Nikola Fabris, Foto: Arhiva Vijesti
Nikola Fabris, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.05.2013. 12:04h

Skupština je danas imenovala glavnog ekonomistu Centralne banke Nikolu Fabrisa za viceguvernera za finansijsku stabilnost i platni promet čije je imenovanje podržala vladajuća koalicija i SNP, dok su protiv izbora bili poslanici Pozitivne.

Mladen Bojanić (Pozitivna) objasnio je da ne osporavaju izuzetnu stručnost Fabrisa, ali da ga ne mogu podržati jer nije digao glas u vremenu kada je bankarskom sistemu prijetio kolaps.

"Morao je dići glas za ugrožavanje bankarskog sistema i načina na koji je Prva banka vratila državi 11 miliona eura", ocijenio je Bojanić.

Guverner Milojica Dakić je objasnio Bojaniću da to ne treba da stavljaju na teret Fabrsu jer on nije donosi odluke kao glavni ekonomista, odnosno, nije bio član Senata CBCG.

U SNP–u je ocijenjeno da je dobro što na mjesto viceguverene dolazi stručna osoba koja ne pripada nijednoj političkoj strukturi.

Poslanik te partije Aleksandar Damjanović pitao je Dakića da li CBCG ima namjeru da popunjava mjesto glavnog ekonomiste i kakav im je stav po pitanju zahtjeva da se oporezuje platni promet što je zahtjev te partije.

Damjanović je ocijenio da nije potrebno popunjavati mjesto glavnog ekonomiste jer već postoje mehanizmi u Savjetu za efikasno obavljanje posla.

"Doći ćemo po tom pitanju do racionalnog rešenja koje će koristiti CBCG i građanima. Ideja za oporezovanje platnog prometa se sagledava i očekujem da ćemo u najkraćem roku imati stav po tom pitanju", istkao je Dakić.

Bonus video: